Ponedjeljak, 5 Juna, 2023
NaslovnicaVIJESTIBIH I SVIJETNenošenje maski nije uvijek kažnjivo

Nenošenje maski nije uvijek kažnjivo

maska rukavice 696x479 1

Općinski sud u Sarajevu je u periodu od 16. marta do 15. juna 2020. godine zaprimio 437 zahtjev za sudsko odlučivanje po prekršajnim nalozima izdatim od ovlaštenih organa (policija i inspekcija), a koji su se odnosili na nepoštivanje epidemiološko-zaštitnih mjera (rukavice, maske, pamučne trake, šal i slično) ili mjera socijalnog distanciranja.

Iako je veliki broj građana platio kaznu od 500 KM za nepoštivanje epidemiološko-zaštitnih mjera, neki građani su odbili platiti tu kaznu i ići na sudsko odlučivanje.

Glasnogovornica Općinskog suda u Sarajevu Amra Hodžić rekla je za Klix.ba da je u određenom broju predmeta sud obustavio postupak ili odbacio zahtjeve za sudsko odlučivanje podnesene od okrivljenih osoba zbog prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, a izdate prekršajne naloge stavio van snage.

“Navedeno je stavljeno van snage iz razloga jer je u određenim prekršajnim nalozima, u činjeničnom opisu prekršaja sud utvrdio da nisu sadržana obilježja prekršaja propisana u članu 8. stav 5. tačka d) Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, a koja su stavljana okrivljenima na teret”, rekli su iz suda. KLIX

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari