Četvrtak, 13 Juna, 2024
No menu items!

Nogometni savez BiH i igrači dogovorili premije u slučaju plasmana na EURO

Selektor nogometne reprezentacije BiH Robert Prosinečki, kapiten Edin Džeko i savjetnik Izvršnog odbora za sportska pitanja Zvjezdan Misimović sačinili su Pravilnik o premijama bh. reprezentativaca u slučaju plasmana na Evropsko prvenstvo.Nagradni fond Evropskog prvenstva 2020. godine iznosi 731 milion eura, što je UEFA krajem prošle godine i zvanično potvrdila, a svaki savez čija reprezentacija se uspije plasirati na smotru najboljih Starog kontinenta trebao bi inkasirati približno 9,25 miliona eura. 

“Svaki reprezentativac će biti zadovoljan, kao što su uvijek bili zadovoljni, još iz vremena kada sam i ja igrao za nacionalni tim, pa i sada. Ne bih pričao o detaljima, naravno da primanja nisu ista kao u klubovima, ali igrači to razumiju i oni znaju da se za reprezentaciju igra srcem i zbog nekog većeg motiva, a ne zbog novca”, kazao je Misimović za Klix.ba. 

Prema dogovoru koji je sklopljen između bh. reprezentativaca i čelnika NS BiH, polovina eventualnog bonusa koji bi Savez inkasirao ostao bi na raspolaganju u krovnoj kući bh. nogometa, dok bi drugu polovinu podijelili igrači, članovi stručnog štaba i medicinskog tima. 

Za svaku pobjedu Zmajevi će inkasirati 10.000 KM, remi na gostujućem terenu je 6.000 KM, a remi na domaćem terenu garantuje 4.000 KM igračima koji na terenu budu minimalno 70. minuta. Oni igrači koji u igru uđu poslije 70. minute dobit će pola premije.

Ovakve premije znače da će Zmajevi dobiti duplo više novca u odnosu na premije koje su imali u Ligi nacija. 

Naša reprezentacija počinje kvalifikacioni ciklus 23. marta utakmicom sa Armenijom na stadionu Grbavica u Sarajevu, te Grčkom tri dana kasnije na Bilinom Polju u Zenici.

DK

VIJESTI

Najnovije vijesti