Srijeda, 1 Februara, 2023
NaslovnicaVIJESTIBIH I SVIJETNovac je išao onima koji ne bi trebali imati pravo na poticaj

Novac je išao onima koji ne bi trebali imati pravo na poticaj

Ponovo svjedočimo tvrdnjama da će poljoprivreda biti ugašena, unatoč višemilionskim budžetskim izdvajanjima. Jedan od razloga je i to što je novac išao onima koji ne bi trebali imati pravo na poticaj. Drugi, jer trpe posljedice pandemije, rata u Ukrajini i povećanje cijene sirovina. No, u ovoj oblasti, ipak nije sve tako crno.

Ako Vlada FBiH do kraja augusta ne intervenira s barem dvadeset miliona maraka, poljoprivredna proizvodnja je pred nestankom, poručili su članovi poljoprivrednih udruženja iz sedam kantona sa sastanka u Travniku.

Dževahid Babić, predsjednik Skupštine Udruženja poljoprivrednih prozvođača FBiH, ističe kako je to dovoljno samo da bi bili na pozitivnoj nuli.

„To izgleda kao prijetnja, ali nije. Po mljekarstvu se vidi da je palo mlijeko. Znači, smanjio se broj grla na farmama – dobit ćete gašenje poljoprivredne proizvodnje“, upozorava Admir Kahriman, predsjednik Udruženja poljoprivrednih prozvođača FBiH.

Za razliku od njih, Dželil Šakić iz travničkog naselja Turbe tvrdi da se, i uprkos ovogodišnjoj suši te značajnom povećanju cijena sirovina, od poljoprivrede može pristojno živjeti te da ona neće biti ugašena. Jer, uz mjesečnu prodaju pet i po hiljada litara mlijeka, ima i poticaj od države, koja je, kaže, poljoprivredniku mati, a ne maćeha.

„35 feninga od države po litru mlijeka, plus telad… Ja vidim da mogu fino zaraditi i vidim svoju budućnost ovdje i svoje djece“, govori on.

Svoju budućnost u poljoprivredi vidi i njegova komšinica Mevlisa Šakić, koja se, umjesto rada u fabrici, odlučila za stočarstvo. Za sada samo sa dvije krave. I ne žali se.

Da podrška poljoprivrednoj proizvodnji treba i mora biti veća, tvrde i poljoprivredni stručnjaci, no ističu da se, za razliku od prethodnih godina, ovogodišnje federalne podrške poljoprivredi ne bi postidjela ni Evropska unija.

„106 miliona maraka poticajnih sredstava, plus 4 miliona subvencija za gorivo u poljoprivredi – to je dramatično povećanje. Daleko je veći budžet u FBiH nego u RS-u“, objašnjava Ahmed Džubur, predsjednik Odbora za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Zastupničkog doma FBiH.

Samir Duranović poljoprivredni je proizvođač iz Bužima: „U Austriji je 50 eurocenti otkupna cijena mlijeka, u Češkoj 37-38, u Mađarskoj je 44 s tim što oni tamo nemaju nikakav poticaj po litri mlijeka, imaju poticaj po hektaru“.

Džubur ističe da se mora mijenjati odnos u raspodjeli, jer izdvajanja za svježe mlijeko četiri puta nadmašuju iznos poticaja za animalnu proizvodnju čiju cijenu uz nepostojanje kontrole tržišta te anarhiju u smislu plasmana u konačnici plaćamo svi: „Bezobrazluk pojedinih udruženja graniči sa predatorstvom i direktni je uzrok devastiranja i potpunog dovođenja u nevjerovatno loš položaj pojedinih segmenata biljne proizvodnje“.

Zbog toga smo svi na gubitku te u stalnoj ovisnosti o uvozu, ali i sve češćih najava protesta i odustajanja od poljoprivredne proizvodnje. Krajnje je vrijeme da poljoprivreda, umjesto kupovine glasova, postane istinska privredna grana.

federalna.ba

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari