Ponedjeljak, 24 Juna, 2024

Nove mjere u KS: Obustavljaju se školske ekskurzije, obavezno vakcinisanje starijih od 60 godina

Krizni štab KS je zbog porasta broja novozaraženih u Sarajevskom kantonu donio nekoliko novih epidemioloških mjera, među kojima se najviše ističe to da je od sada obvezno vakcinisanje za sve osobe starije od 60 godina.

Na prijedlog Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS za praćenje i analizu situacije izazvane koronavirusom, Vlada KS donijela je danas zaključak o obveznom vakcinisanju trećom tzv. booster dozom vakcina protiv covida-19 starijih osoba i njegovatelja u socijalnim ustanovama za zbrinjavanje starijih, kao i populacije starije od 60 godina te osoba s udruženim komorbiditetima, piše Klix.ba. 

Naloženo je također obvezno vakcinisanje protiv covida-19, zdravstvenog kadra koji dolazi u kontakt s pacijentima u svim zdravstvenim ustanovama. Za provođenje ove naredbe odgovorni su menadžmenti i krizni štabovi ustanova. Zbog novonastale epidemiološke situacije Vlada je danas naložila Ministarstvu za odgoj i obrazovanje KS da do daljnjeg obustavi sve planirane ekskurzije učenika.

Doneseno je još nekoliko preporuka i naredbi, na prijedlog Kriznog štaba u cilju suzbijanja širenja virusa i zaštite zdravlja stanovništva. Dana je preporuka da se primjenjuju CTP pravila (vakcinisan/testiran/prebolio), uz prilaganje važećih potvrda, u svim tržnim centrima, skijalištima, kinima, ugostiteljskim objektima, kao i svim drugim zatvorenim prostorima kao mjestima masovnog okupljanja, te hotelima, hostelima i svim ostalim smještajnim kapacitetima u Sarajevskom kantonu.

Ukoliko posjetitelj/gost ne posjeduje jednu od CTP potvrda, objekti mogu osigurati brzo antigen testiranje, navedeno je u zaključku. Nalaže se i formiranje tima za komunikaciju radi bržeg i efikasnijeg bolničkog smještaja oboljelih od covida-19, a u čijem sastavu će biti predstavnici Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš”, Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu i Hitne medicinske pomoći te Ministarstva zdravstva. Ovaj tim će se formirati odmah, a njime će rukovoditi mr. sci. dr. Meliha Čengić Hadžović. Također se nalaže otvaranje opservacijskog tima u Općoj bolnici, s obzirom na to da je u ovoj ustanovi najavljen početak PCR testiranja od danas, 6. januara 2022. godine.

Menadžmentima zdravstvenih ustanova KS nalaže se provođenje stroge kontrole propisivanja antibiotske terapije kod virusnih oboljenja, a zbog povećane incidence antimikrobne rezistencije (otpornosti) kod bolesnika. Zdravstvenim ustanovama KS se nalaže da testiranje na covid-19 rade strogo po indikacijama Protokola za liječenje covida-19, od 15. septembra 2021. godine, verzija 2, Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS.

Također, preporučuje se svim zdravstvenim ustanovama KS da ne zahtijevaju PCR testove kod ambulantnih pregleda, osim riziko grupa-onkoloških pacijenata te hemodijaliznih i imunosupresivnih pacijenata. Navedene mjere stupaju na snagu danas, a kontrolu nad njihovim provođenjem vršit će Županijska uprava za inspekcijske poslove i Uprava policije MUP SŽ.

VIJESTI

Najnovije vijesti