Nedjelja, 21 Jula, 2024

Turistički radnici zadovoljno trljaju ruke: Skijaši okupirali bh. planine

Turistički radnici u skijaškim centrima u Bosni i Hercegovini zadovoljno trljaju ruke jer su im staze prepune skijaša, a rezervacije imaju i za naredni period.

Naime, kako kažu, najveći broj gostiju je iz Hrvatske, Srbije i Slovenije, ali bilježe i veliki broj gostiju iz dijaspore.

Dejan Ljevnaić, direktor Olimpijskog centra “Jahorina”, kaže za “Nezavisne novine” da ovaj centar nastavlja s dobrim rezultatima, da se novi rekordi nižu iz dana u dan i da olimpijska ljepotica blista punim sjajem.

“Mnogobrojne investicije koje smo uradili tokom ljeta u potpunosti su opravdane kada iznesemo činjenice da je Jahorina apsolutno popunjena. I ne samo Jahorina. U periodu praznika do 10. januara nemoguće je pronaći slobodan smještaj čak ni u Palama, Istočnom Sarajevu i Sarajevu i to sve zbog Jahorine”, kazao je Ljevnaić. 

Prema njegovim riječima, Jahorina je definitivno mjesto sakupljanja domaćih i turista iz regiona. 

“U ovom terminu trenutno bilježimo najveći broj turista iz Hrvatske i Slovenije, zatim su zastupljeni turisti iz Srbije, Crne Gore, Mađarske. Zaista nam imponuje što se svi vraćaju na Jahorinu, iako su ove godine otvoreni svi ski-centri u Evropi koji nisu radili prošle godine”, ističe Ljevnaić za “Nezavsine novine”.  Kako je pojasnio, za 35 dana skijanja na Jahorini skijalo je 75.000 skijaša, što je za 50 odsto bolje u odnosu na isti period prošle godine. 

“Zahvaljujući novim investicijama i poboljšanju ponude te bogatom zabavnom programu i koncertima, siguran sam da je ispred nas najuspješnija ski-sezona u istoriji”, kaže Ljevnaić. 

Što se tiče cijena, ističe da su ih ove sezone minimalno povisili. 

“Cijene karata za korištenje naših staza u ovoj skijaškoj sezoni blago su povećane u odnosu na prošlogodišnje. Tako cijena dnevne ski-karte za odraslu osobu u toku sezone iznosi od 55 do 65 KM, dok jedna od omiljenih ski-karata svih posjetilaca, kako lokalnih, tako i iz drugih zemalja, iznosi 440 KM, takođe, za odraslu osobu, a u pitanju je ski-karta 10 u sezoni”, dodao je Ljevnaić.

U skijalištu “Ski Vlašić”, gdje je cijena dnevnog ski-pasa 30 KM, kažu da je sezona dosad odlična te da je u danima Nove godine bilo najviše gostiju. Dodaju da su prošle godine na ovom skijalištu uglavnom prevladavali domaći gosti, dok ove sezone bilježe veliki broj gostiju iz dijaspore. 

“Slobodno možemo reći da je ove sezone dijaspora preplavila naše skijalište, a posebno u periodu katoličkog Božića i oko Nove godine”, ističu iz “Ski Vlašića” za “Nezavisne novine” i dodaju da u narednom periodu očekuju domaće goste. 

Zvonko Bagarić, direktor “Adria Ski Kupresa” na Kupresu, kaže da su zadovoljni sezonom i rekorde obaraju svake godine.

“Staze su pune prirodnog snijega i skijalište radi sve vrijeme. U odnosu na prošlu godinu, ova sezona je dosta bolja jer je ranije i počela”, kazao je Bagarić za “Nezavisne novine”. Dodao je da su u vrijeme katoličkog Božića imali dosta gostiju iz Hrvatske, tačnije iz Zadra i Dubrovnika, kao i građana iz RS, u najvećem broju iz Banjaluke i Mrkonjić Grada.

VIJESTI

Najnovije vijesti