Nedjelja, 21 Jula, 2024

Nove preporuke o imunizaciji u FBiH

Zemlje u Europi bilježe sve veći broj slučajeva COVID–19, kao i povećanje stope hospitalizacije,uzrokovane širenjem omikron varijante.

Vakcine nastavljaju sprječavati teške oblike bolesti i smrtne ishode, a podaci pokazuju da je broj hospitalizacija i smrtnih slučajeva najmanji u onim državama s najvišim stopama vakcinacije. Stručno savjetodavno tijelo za imunizaciju Federalnog ministarstva za imunizaciju nastavlja pozivati građane na vakcinaciju.


Kao odgovor na povećan rizik koji predstavlja omikron varijanta u prvim mjesecima 2022. godine, uz dostupne podatke o sigurnosti i učinkovitosti, SST za imunizaciju preporučuje:
Osobama od 18 godina starosti i starijim revakcinacija se može ponuditi najranije nakon 3
mjeseca od završetka primarne vakcinacije (istom ili različitom vrstom vakcine).
Osobama koje su preboljele COVID–19 i primile dvije doze vakcine protiv COVID–19 revakcinacija se može ponuditi najranije nakon 6 mjeseci (istom ili različitom vrstom vakcine). Prioritet za revakcinaciju su starije osobe i osobe koje spadaju u rizične skupine (sa hroničnim bolestima i stanjima, kako je definirano u ranijim preporukama).


Osobama koje su preboljele COVID–19 i primile jednu doze vakcine protiv COVID–19, a prošlo je šest mjeseci od primitka vakcine, preporučuje se ponuditi drugu dozu vakcine (istom ili različitom vrstom vakcine).

VIJESTI

Najnovije vijesti