Ponedjeljak, 20 Maja, 2024

Nove promjene u Njemačkoj od 1. juna: Finansijska pomoć za porodice, štrajk, nova pravila…

uni 2023. godine donosi potrošačima u Njemačkoj mnogobrojne promjene. Kreće se s isplatom iznosa od 200 eura za mlade, mijenjaju se pravila po pitanju prava putnika, a napokon se ukida aplikacija za koronavirus.

Početkom juna kreće s radom aplikacija za mlade u Njemačkoj pod nazivom Culture Pass. Radi se o aplikaciji koja će vrijediti kao propusnica za kulturne događaje koja će biti pokrenuta sredinom juna 2023. godine.

Pomoću ove aplikacije mladi u Njemačkoj koji ove godine slave 18. rođendan imaju priliku kupiti ulaznice u vrijednosti od 200 eura za kulturne događaje poput filmova, koncerata i kazališta.

Aplikacija za koronavirus će biti ukinuta u junu 2023. godine

Zbog poboljšane situacije s pandemijom koronavirusa, aplikacija od 1. lipnja prelazi u ‘sleep mode’. Za sada se neće ažurirati. No, moguće ju je zadržati na mobitelu, kako bi i dalje imali elektroničke potvrde o cijepljenju.

Farmaceuti će 14. juna 2023. u znak protesta zatvoriti svoje poslovnice.

Svako ko 14. juna pokuša kupovati u apoteci mogao bi ostati praznih ruku. Udruga ABDA pozvala je farmaceute na prosvjed 14. juna u cijeloj Njemačkoj. Dakle, na taj dan apoteke neće raditi u cijeloj zemlji.

Galeria Karstadt Kaufhof će zatvoriti prve poslovnice u junu 2023.

Kao dio korporativnog restrukturiranja, Galeria Karstadt Kaufhof počinje sa zatvaranjem poslovnica 30. juna. Drugi val zatvaranja poslovnica zakazan je za 31. januar.

Porodice će od juna 2023. dobiti bolju potporu za izgradnju

Od juna 2023. porodice s niskim do srednjim primanjima moći će iskoristiti subvenciju za novogradnju.

Pravo na subvenciju imaju obitelji s godišnjim prihodom do 60.000 eura plus 10.000 eura po svakom djetetu u obitelji. Za ovaj program KfW, državna razvojna banka koja nudi kredite s niskim kamatama, izdvaja 350 miliona eura godišnje.

Porodice imaju pravo na maksimalan iznos potpore do 240.000 eura.

Nova prava putnika u željezničkom prometu

Od 7. juna na snagu stupaju prilagodbe koja se tiču prava putnika u željezničkom prometu. Postoje slučajevi u kojima putnici nemaju pravo na naknadu troškova u slučaju kašnjenja ili otkazanih vlakova.

To uključuje izvanredne situacije na koje ne može utjecati željezničko poduzeće, kao što su ekstremni vremenski uvjeti, ljudi na tračnicama ili krađa kabela. Deutsche Bahn (DB) najavio je kako njihovi putnici neće biti pogođeni promjenama, piže Fenix magazin.

VIJESTI

Najnovije vijesti