Srijeda, 29 Novembra, 2023

Novinarska sekcija Prve OŠ Srebrenik – radio emisija o pravima djeteta

Profesorica bosanskog jezika i književnosti Alma Kišić, s učenicima: Adna Avdić, Aid Kišič, Amor Bašić i Adi Snagić danas su posjetili Radio Srebrenik gdje su realizovali emisiju posvećenu obilježavanju Međunarodnog dana djeteta.

U emisiji su podsjetili da se Međunarodni dan djeteta obilježava se 20. novembra, jer je taj dan uspostavila organizacija Ujedinjenih naroda (UN) još 1989. godine u cijelom svijetu, s ciljem boljeg razumijevanja, prihvaćanja i dobrobiti sve djece.

Konvenciju je tada potpisalo 196 zemalja, čime je postala najbrže i najšire prihvaćen sporazum na području međunarodnih ljudskih prava u historiji.

Dječija prava su prava kojima se štite sve osobe mlađe od 18 godina.

Međunarodni dan dječijih prava je univerzalni dječiji dan u kojem treba osmisliti odgovarajuće aktivnosti kako bi se promovisala svijest o pravima djece, zajedništvu i poboljšanju njihove dobrobiti.

To je zabavan dan s ozbiljnom porukom koji ne predstavlja samo dan za proslavu djece, već i dan na koji se posebno skreće pažnja na djecu žrtve zlostavljanja, iskorištavanja i diskriminacije u cijelom svijetu, poručili su između ostalog učenici Prve OŠ Srebrenik.

VIJESTI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

SERVISNE INFORMACIJE

SREBRENIK VIJESTI