Utorak, 18 Juna, 2024

Objavljeni detalji serije pljački u Srebreniku: Tročlanoj grupi najveća meta bila zlatara

Kantonalni sud u Tuzli odredio je jednomjesečni pritvor za Zeničanina, Sarajliju i Mostarca koji su na području Srebrenika izvršili pljačke teške okvirno 300 hiljada konvertibilnih maraka. Iz nadležnog tužilaštva su objavili detalje predmeta.

Kantonalni sud u Tuzli prihvatio je prijedlog postupajućeg tužioca i odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za 43-godišnjeg Damira Dojčinovića iz Mostara, 51-godišnjeg Dinu Menzilovića iz Zenice (nastanjen u Sarajevu) i 44-godišnjeg Hasana Husića iz Sarajeva, zbog postojanja osnovane sumnje da su kao saučesnici počinili dva krivična djela razbojništva i krivično djelo teška krađa.

Kako su naveli iz Tužilaštva TK, Postoji osnovana sumnja da su Spomenuti krajem septembra 2021. godine automobilom došli do poslovnice jedne mikrokreditne organizacije u Srebreniku, a dvojica osumnjičenih su sa maskama na licima ušli u poslovnicu i pod prijetnjom upotrebe pištolja od radnika uzeli nešto više od pet hiljada KM i pobjegli automobilom u kojem ih je čekao treći osumnjičeni.

“Također, Dojčinović i Menzilović su osumnjičeni da su krajem oktobra 2021. godine sa maskama na licima ušli u jednu zlatarsku radnju u Srebreniku, prodavačicu zatvorili u toalet, nakon čega su iz radnje uzeli veću količinu zlatnog nakita u vrijednosti od oko 200 hiljada KM”, naveli su iz Tužilaštva TK.

Osumnjičeni su i da su krajem oktobra ove godine u Srebreniku automobilom došli do porodične kuće u Srebreniku, te su dvojica provalili u kuću i od vlasnika otuđili zlatni nakit u vrijednosti od okvirno 50.000 KM, a nakon toga iz garaže otuđili automobil VW golf u vrijednosti od okvirno osam hiljada KM.

“Sektor kriminalističke policije MUP-a TK, u saradnji sa Tužilaštvom, je provodio višemjesečnu istragu u cilju otkrivanja počinilaca ovih krivičnih djela, te su po naredbi Kantonalnog suda Tuzla, uz podršku MUP-ova KS i HNK, izvršeni pretresi na području Sarajeva i Mostara, kada su osumnjičeni i lišeni slobode. Prilikom pretresa su pronađeni i privremeno oduzeti određeni predmeti koji će biti predmet vještačenja”, dodali su iz Kantonalnog tužilaštva u Tuzli.

Nakon obavljene kriminalističke obrade, MUP TK je uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu predao osumnjičene u nadležnost tužilaštva. Postupajući tužilac je donio naredbu o provođenju istrage i ispitao osumnjičene.

VIJESTI

SERVISNE INFORMACIJE

SREBRENIK VIJESTI