Utorak, 18 Juna, 2024

Očekuje se da će članice EU dogovoriti ograničenje važenja COVID certifikata na devet mjeseci

Očekuje se da će zemlje Evropske unije pristati da ograniče važenja certifikata o COVID-19 za putovanja na devet mjeseci, rekla su Reutersu dva izvora iz EU, dok se nastavljaju razgovori o restrikcijama za putnike izvan Unije.

Izvršna komisija EU predložila je u novembru da se na devet mjeseci od primanja primarne doze vakcine ograniči važenje Covid certifikata. Ako se ovo odobri, građanima EU koji žele slobodno putovati idućeg ljeta po cijelom bloku trebat će dodatna doza vakcine.

Jedan zvaničnik EU i jedan diplomata EU rekli su da se očekuje da će vlade EU postići konsenzus o restrikcijama na važenje certifikata već u petak nakon preliminarnog dogovora u četvrtak, iako je jedan od njih rekao da bi se razgovori mogli protegnuti do sljedeće sedmice.

Treći diplomata rekao je da postoji opšta podrška za devetomjesečno ograničavanje, ali su neke zemlje s nižim stopama vakcinacije zabrinute zbog uticaja koje bi to moglo imati na putovanja.

Vlade EU su u više navrata govorile da je potreban zajednički pristup kako bi se izbjegle daljnje smetnje u turističkoj industriji. Međutim, uvele su različita pravila.

Francuska je dala rok od sedam mjeseci na dan kada je Komisija predložila da to bude devet mjeseci. Francusko pravilo treba da se primijenjuje od 15. januara, dok je Komisija predložila kao početak 10. januara.

Portparol francuske ambasade u EU nije imao neposredan komentar o ovom pitanju.

Na Kipru bi certifikat trebalo da traje sedam mjeseci, dok bi u Grčkoj starijim osobama istekao nakon šest meseci.

Zvaničnici EU rekli su da su obje zemlje spremne pomjeriti granice vezane za restrikcije.

Zdravstveni stručnjaci EU također će u četvrtak razgovarati o ukidanju ograničenja putovanja u južnoafričke zemlje i uvođenju obaveze negativnog PCR testa za sve dolazne putnike izvan bloka, čak i ako su vakcinisani, rekla je osoba upoznata s diskusijama za Reuters.

RTV Slon/ Fena

VIJESTI

Najnovije vijesti