Subota, 20 Jula, 2024

U toku izgradnja Roditeljske kuće: ”Kada je majka kraj djeteta, manje boli”!

Prethodnih nekoliko mjeseci, vršene su pripreme za početak radova na izgradnji Roditeljske kuće u blizini Klinike za dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla. Iako je hladniji period, oni su počeli i do sada su izgrađeni temelji budućeg objekta, a obzirom da će to biti montažni objekat, zidovi će se proizvoditi u fabrici. U Udruženju ”Srce za djecu oboljelu od raka” ne kriju svoje zadovoljstvo zbog radova, a kako ističu, plan je da objekat bude izgrađen do polovine naredne godine.

”Kreće se sada sa pločom. To su oni inicijalni radovi, bitno je da i simbolično i činjenično postavimo dobre temelje za ovu Roditeljsku kuću. Iskreno se nadamo ako bude išlo sve po planu, da ćemo do sredine sljedeće godine imati otvorenu Roditeljsku kuću”, kaže Atifa Buldić Bešić, glasnogovornica Udruženja ”Srce za djecu oboljelu od raka”.

Najviše sredstava za izgradnju Roditeljske kuće osigurala je država Kuvajt. Postojanje Roditeljske kuće je od neprocjenjive važnosti za djecu koja boluju od raka, njihove roditelje, rodbinu ali i ljekare, jer je bitno da su ta djeca, u procesu borbe i oporavka što bliže nadležnoj zdravstvenoj ustanovi.

”Mi roditelji najbolje znamo i doktori naravno, kako izgleda proces liječenja djeteta. To je jedna mukotrpna i teška borba i svaka olakšica u jednom danu, znači cijeli svijet”, ističe Buldić Bešić.

Šefica Odjeljenja hematologije i onkologije Klinike za dječije bolesti UKC-a Tuzla prim.dr. Amila Latifagić navodi da kada je dijete bolesno, bolesna je čitava porodica.

”Tu ne boluje samo pacijent, boluju i roditelji i braća i sestre, najbliži srodnici, uključeni su u to, mi želimo i znamo da ta psihosocijalna podrška, kada vam je majka kraj vas, da to manje boli”, naglašava dr. Latifagić.

Ono što slijedi je pronalazak sredstava za funkcionisanje Roditeljske kuće nakon izgradnje. Za to je potrebno godišnje oko 100 hiljada KM.

”Mi smo uputili inicijativu svim gradovima i općinama sa područja TK, kao i Vladi TK da stanu ponovo uz djecu oboljelu od raka i uz Roditeljsku kuću Tuzla, jer kada bi svi po malo odvojili sredstava iz svog budžeta, skupili bi tih 100 hiljada koliko je procijenjeno, koje su potrebne na godišnjem nivou”, rekla je Buldić Bešić.

Iz resornog kantonalnog ministarstva potvrđuju da pomoć u funkcionisanju Roditeljske kuće neće izostati.

”Vlada TK će učestvovati u redovnom finansiranju Roditeljske kuće. Nadamo se da će i lokalne zajednice u TK, gradovi i općine svojim sredstvima sudjelovati u finansiranju da bi Roditeljska kuća mogla nesmetano raditi”, kazao je Božo Jurić, ministar zdravstva TK.

U Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla na liječenju od malignih bolesti je trenutno desetoro djece, pet u fazi intenzivnog liječenja, a pet na ambulantnom liječenju.

”Kada govorimo o vrsti malignih bolesti, to su na prvom mjestu akutne leukemije, na drugom mjestu su tumori centralnog nervog sistema, na trećem mjestu je rak limfnih žlijezda. Ove tri bolesti su otprilike 60 posto maligniteta dječije dobi”, navodi šefica Odjeljenja hematologije i onkologije Klinike za dječije bolesti UKC-a Tuzla.

Do sada se u ovom kliničkom centru od malignih bolesti liječilo stotinu djece. Na području Federacije BiH godišnje oboli i liječi se 60-toro djece, a u manjem bh. entitetu oko 30-toro djece. Njihovo liječenje je uglavnom u kliničkim centrima, a boravak u zdravstvenim ustanovama je dodatno otežavajuća okolnost za mališane. Postojanje Roditeljske kuće i boravak u njoj tokom liječenja je na neki način olakšanje, jer se osjećaju kao da su u svom domu. Prisustvo porodice im daje snagu za cjelokupnu borbu i to im je vjetar u leđa, poručuju roditelji i ljekari.

RTV Slon

VIJESTI

Najnovije vijesti