Petak, 14 Juna, 2024

Od 1. februara u Njemačkoj novo pravilo za COVID potvrde

One osobe koje ne prime booster dozu (3. cijepljenja protiv korone) uskoro će se smatrati necijepljenima, piše Bild.

Od 1. februara u Njemkačkoj na snagu stupa nova uredba. Prema odgovoru iz Ministarstva zdravstva CDU-u, “EU digitalni certifikati o cijepljenju za osnovnu imunizaciju” tada će postati nevažeći nakon 270 dana.

Znači – svatko tko je primio samo jednu ili dvije doze izgubit će svoj cijepljeni status nakon 270 dana.

Pojašnjenje iz Saveznog ministarstva zdravstva uslijedilo je nakon parlamentarnog zahtjeva zastupnika Bundestaga Wilfrieda Oellersa (CDU). Jer poštivanje korona pravila kao što su “2G” i “2G-plus” postaje sve važnije za ljude u Njemačkoj, prenosi Fenix-magazin.

Državna tajnica Bundestaga Sabine Dittmar (57, SPD) napisala je 23. decembraa:

Europska komisija donijela je 21. decembra 2021. delegirani akt za izdavanje, pregled i priznavanje interoperabilnih certifikata za potvrđivanje cijepljenja i testiranja protiv COVID-19 te oporavka od infekcije COVID-19 u tzv. hitnom postupku. Time se postavlja razdoblje priznavanja digitalnih potvrda o cijepljenju EU-a za osnovnu imunizaciju na 270 dana. Od toga se tri mjeseca koriste kako bi se osiguralo da se nacionalne kampanje cijepljenja mogu prilagoditi i da se omogući pristup dopunskom cijepljenju. Za sama dopunska cijepljenja, zbog nedostatka znanstvenih spoznaja, nije predviđeno maksimalno razdoblje priznavanja. Propise treba redovito provjeravati kako bi se po potrebi moglo reagirati na nova znanstvena otkrića.

Propisi će se primjenjivati od 1. februara 2022., i pravno su obvezujući za zemlje članice EU za potrebe prekograničnih putovanja.

VECERNJI.BA

VIJESTI

Najnovije vijesti