Subota, 18 Maja, 2024

Odobreno cijepljenje djece od 5 do 11 godina Pfizerovim cjepivom

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) preporučio je cijepljenje djece u dobi od pet do 11 godina Pfizer-BioNTechovim cjepivom protiv COVID-19, nakon što je potkraj prošloga tjedna Američka agencija za lijekove odobrila cjepivo za tu dobnu skupinu Američki predsjednik Joe Biden odmah je ocijenio kako je riječ o novoj prekretnici u borbi protiv pandemije. 

To će za roditelje značiti kraj višemjesečnoga straha za njihovu djecu”, rekao je Biden.

Pfizer-BioNTechovo cjepivo moći će primiti oko 28 miliona djece u SAD-u u dobi od 5 do 11 godina. Davat će se u dvije doze s tri sedmice razmaka. Prema odobrenju Agencije za lijekove, djeca tog uzrasta primat će dozu od 10 mikrograma, dok djeca starija od 12 godina i odrasli primaju doze od 30 mikrograma, javlja Hina.

“Znamo da milioni roditelja žele cijepiti djecu”, istaknula je u priopćenju direktorica CDC-a Rochelle Walensky, potičući one koji još imaju pitanja vezanih uz cjepivo da se savjetuju sa zdravstvenim radnicima.

Rizik koji donosi COVID-19 “prevelik je za našu djecu i mnogo veći nego kod mnogih drugih bolesti protiv kojih ih cijepimo”, dodala je.

Vlada je dugo očekivala odluku te je nabavila dovoljno doza za svu djecu tog uzrasta, koje je počela distribuirati u sve dijelove zemlje čim ga je Agencija za lijekove odobrila.

Među djecom u dobi od pet do 11 godina u SAD-u je zabilježeno 1,9 miliona slučajeva zaraze COVID-om, hospitalizirano je 8.300 djece, a nekoliko stotina ih je umrlo. Zabilježeno je i 2.300 slučajeva multisistemskog inflamatornog sindroma kod djece.

Prema kliničkim ispitivanjima koja je proveo Pfizer na hiljadama djece, cjepivo se pokazalo 90,7 posto uspješnim u zaštiti od simptomatskih oblika bolesti.

Cijepljenjem djece očekuje se i manje zatvaranja škola, ali i moguće smanjenje prijenosa zaraze u općoj populaciji.

Cjepivo će se moći dobiti u apotekama, pedijatrijskim bolnicama, ali i pedijatrijskim ambulantama, kod porodičnih liječnika te u nekim školama.

Bočice s cjepivom za djecu imat će narandžasti čep te će ih se tako lako razlikovati od onih s cjepivom namijenjenim starijim dobnim skupinama.

Prema anketi koju je CDC objavio u utorak, a koja je provedena u septembru na uzorku od hiljadu roditelja, 57 posto njih reklo je da će “bez ikakve sumnje” ili “vjerovatno” cijepiti djecu.

Oni koji u tome oklijevaju, kao razlog navode strah od kratkoročnih ili dugoročnih nuspojava, piše Hina.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti preporuku o cijepljenju djece u dobi od pet do 11 godina donio je nakon što je stručna skupina savjetnika Centra jednoglasno poduprla upotrebu Pfizerova cjepiva za cijepljenje djece te dobi.

Riječ je o neovisnim naučnicima koji su zaključili da su koristi koje donosi cjepivo veće od rizika. Najveću zabrinutost izazivala su izvješća o pojavi miokarditisa, upale srčanog mišića, koja je primijećena među adolescentima i mladim odraslim osobama, većinom muškarcima, nakon cijepljenja Pfizerovim ili Moderninim cjepivom.

“Rizik od srčanih problema mnogo je veći ako se zarazite COVID-om, nego ako se cijepite”, rekao je dječji kardiolog dr. Matthew Oster u prezentaciji.

Osim toga, stručnjaci smatraju da bi opasnost od miokarditisa trebala biti mnogo manja među mlađom djecom, zahvaljujući manjoj dozi, no i zato što bi taj rizik mogao biti povezan i s razinom testosterona.

VIJESTI

Najnovije vijesti