Četvrtak, 13 Juna, 2024
No menu items!

Osigurani uslovi za opremanje Odjeljenja za dječiju i adolescentnu psihijatriju UKC-a Tuzla

Ministrica zdravstva Tuzlanskog kantona Dušanka Bećirović, zastupnica u Skupštini Kantona Lejla Vuković, direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja TK Denis Husić i direktor Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla Denijal Tulumović razgovarali su juče, prilikom posjete Klinici za psihijatriju UKC Tuzla, o dovršenju Odjeljenja za dječiju i adolescentnu psihijatriju. Radi se o sredstvima za nastavak prve faze, koja podrazumijeva opremanje Odjeljenja sa pet kreveta i stvaranje uvjeta za smještaj pacijenata.

Prema riječima ministrice Bećirović, Vlada TK osigurala je sredstva, a u realizaciju će se krenuti čim budu otklonjeni tehnički problemi.

– Projekt za cjelokupnu zgradu već postoji – naglašeno je tom prilikom, uz napomenu da je prošle godine već počela adaptacija donjeg dijela i izmješten dio arhive.

Prema riječima direktora ZZO TK Husića, posljednjim rebalansom predviđena su sredstva u cilju otvaranja dječije psihijatrije.

Kako je kazao, Zavod je za posljednje tromjesečje predvidio nešto više od 200.000 KM da se krene u taj proces.

– Nadamo se da će UKC i menadžment uspjeti u ovom kratkom roku da osiguraju prostorne, kadrovske i kapacitete opreme da se krene sa tom djelatnošću – kazao je Husić, najavivši da je za narednu godinu predviđen iznos od milion KM za nastavak funkcionisanja Odjeljenja za dječiju psihijatriju Klinike za psihijatriju UKC Tuzla.

Svakodnevni rad i iskustva stručnjaka te klinike, rečeno je, pokazala su da je povećana patologija malodobnog uzrasta. Za vrlo kratak period broj pregledane djece se udesetostručio, navela je tom prilikom načelnica Klinike za psihijatriju UKC Tuzla Nerminka Aljukić, saopćeno je iz Tuzlanskog kantona.

RTVTK

VIJESTI

Najnovije vijesti