Petak, 3 Februara, 2023
NaslovnicaVIJESTIBIH I SVIJETOve sedmice bit će otklonjen kvar na aparatu za radioterapiju

Ove sedmice bit će otklonjen kvar na aparatu za radioterapiju

Za vršioca dužnosti direktora najvažnije javne zdravstvene ustanove na Tuzlanskom kantonu, Univerzitetsko-kliničkog centra Tuzla, imenovan je Denijal Tulumović, redovni profesor interne medicine, specijalista interne medicine, subspecijalista nefrolog. U izjavi za Radio televiziju Tuzlanskog kantona govorio je o planovima koje namjerava realizovati, te naglasio da je najvažnije osavremenjavanje opreme te stavljnje u funkciju uređaja za radioterapiju.

Jedan od trenutno najvećih problema na UKC-u Tuzla je radioterapija, na Klinici za onkologiju i radioterapiju. Svjestan je toga i v.d. direktora UKC-a Denijal Tulumović koji kaže da su poduzeti koraci koji će uskoro ovu uslugu staviti na raspolaganje bolesnicima.

  • Već u petak smo pokrenuli mašinu, koja je stajala tri mjeseca i nije korištena. Upućena je prema Agenciji za zračenje u Sarajevu i mislim da tokom ove sedmice treba da nastavimo taj radni proces – naglašava Tulumović.

Zbog kvara na aparatu za radioterapiju, koji ne radi od 15. maja, 180 pacijenata je na čekanju. Tulumović dodaje i da u centrima koji obavljaju radioterapiju ne smiju postojati liste čekanja… Problemi sa kojima se suočava UKC Tuzla, dodaje, traju dugo i treba ih brzo rješevati.

  • Ono što mene posebno intereseira u narednom periodu, to su mlađi ljudi, koji u prethodnom periodu, što iz organizacionih razloga, što iz razloga covid 19 infekcije u čitavom svijetu, pa i u TK nisu išli na edukacije, a mislim da bez edukacija nema dizanja zdravstvenog sistema na viši nivo u Kliničkom centru kao što je tuzlanski.

Stanje opreme sa kojom rade ljekari UKC-a Tuzla, zahtjeva posebnu pažnju i dodatna ulaganja.

  • Kada kupujete opremu, uvijek treba da se potpisuju takvi aneksi gdje i edukacija osoblja treba da prati tu opremu, jer se radi o opremi koja je jako skupa i koja se vrlo lahko kvari ukoliko se prema njoj ne postupa u skladu sa medicinskim i drugim uzusima.

Tulumović ističe da će uskoro pripremiti Plan rada UKC-a Tuzla za ovu godinu, koji će predstaviti i Vladi Tuzlanskog kantona, koja je već najavila da će podržati uspostavu Centra urgentne medicine pri UKC-u Tuzla.

Dijeliti

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari