Petak, 1 Decembra, 2023

PDV prijave u BiH moći će se podnositi i putem mobilnog telefona

Uprava za indirektno oprezivanje u Bosni i Hercegovini (UIO BiH) omogućila je obveznicima indirektnih poreza u Bosni i Hercegovini da PDV prijavu podnesu na bilo kojem mjestu, uz internet vezu, a u narednom periodu bit će omogućeno da to urade i putem mobilnog telefona – najavila je pomoćnica direktora UIO u Sektoru za informacione tehnologije Svjetlana Perković.”Jedina smo poreska uprava u BiH, koja ima internet portal na kojem se može podnijeti PDV prijava na bilo kojem mjestu gdje postoji internet konekcija. Planiramo da jedna od naših aktivnosti u narednom periodu bude potpuna integracija s poslovnim softverima svih poreskih obveznika BiH, a u konačnici i da mogu da podnesu PDV prijavu putem mobilnog telefona”, pojasnila je Perković.

U ovoj godini unaprijedit će, kaže, i postupak elektronskog podnošenja carinske deklaracije.

“Intencija UIO BiH jeste da bude certifikaciono tijelo za izdavanje digitalnog potpisa poslovnoj zajednici BiH, kako bi svi elektronski dokumenti koji se podnose UIO, bili potpuno zaštićeni”, dodala je ona.

Perković je najavila da je u planu UIO uvođenje i potpuno kompjuterizovanog bez papirnog provoznog sistema (NCTS).

“UIO je na pola puta do potpune bez papirne komunikacije unutar naše institucije”, dodala je ona ističući da završetak tog procesa očekuju u narednoj ili za dvije godine.

DK

VIJESTI

Najnovije vijesti