Četvrtak, 23 Maja, 2024

Penzioneri danas uz penziju dobivaju i jednokratnu novčanu pomoć

Iznos od 120 maraka isplaćuje se korisnicima penzija koji ostvaruju pravo do visine zajamčene penzije a iznos od 100 maraka korisnicima penzija koji ostvaruju pravo preko visine zajamčene penzije.

Sukladno Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju, penzije za juli će biti isplaćene preko Jedinstvenog računa trezora FBiH u četvrtak, 5. avgusta, a uz njih će penzionerima biti isplaćen i jednokratni novčani iznos, saopstili su iz FZ MIO.

Temeljem Uredbe Vlade Federacije BiH o jednokratnom novčanom iznosu penzije kao potpora penzionerima u FBiH, svim korisnicima penzija FZ MIO koji su rezidenti Bosne i Hercegovine, uz julsku penziju će biti isplaćen i jednokratni novčani iznos. Novčani iznos isplaćuje se samo korisnicima penzija koji su zatečeni u isplati na dan stupanja ove uredbe na snagu.

Iznos od 120 maraka isplaćuje se korisnicima penzija koji ostvaruju pravo do visine zajamčene penzije i zajamčenu penziju (478,91 maraka), a iznos od 100 maraka korisnicima penzija koji ostvaruju pravo preko visine zajamčene penzije. Korisnicima prava na djeljivu porodicnu penziju pripada isplata djeljivog novčanog iznosa.

Iz Federalnog zavoda podsjećaju kako najniža penzija iznosi 382,18 maraka, zajamčena 478,91 maraka, a najviša 2.174,48 maraka. Penziju za mjesec juli će primiti 425.962 korisnika, dok je pravo na jednokratni novčani iznos ostvarilo 363.310 penzionera. Ukupno potrebna sredstva za isplatu penzija za mjesec juli, iznose oko 233 miliona maraka.

VIJESTI

Najnovije vijesti