Petak, 9 Juna, 2023
NaslovnicaVIJESTIBIH I SVIJETPFBiH: Predstavnički dom vanredno razmatra zakon o demobilisanim borcima

PFBiH: Predstavnički dom vanredno razmatra zakon o demobilisanim borcima

parlament FBIH predstavnicki dom 3

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH danas će održati vanredno zasjedanje na kojem će razmatrati predloženi zakon o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica i zakon o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja.

Federalna vlada uputila je po hitnom postupku u parlamentarnu proceduru Prijedlog zakona o pravima demobilisanih boraca, kojim je, između ostalog, propisan novčani mjesečni borački dodatak.

– Tačnije propisane su četiri kategorije za ostvarivanje tog prava. U prvoj su demobilizirani branitelji s 57 godina života i tri godine učešća u oružanim snagama, u drugoj oni koji su navršili 60 godina života a godinu su proveli u borbi, dok su u trećoj grupi borci stari 65 godina i više. Za njih nema ograničenja u pogledu dužine učešća u ratu. U četvrtoj kategoriji su žene s minimalno 50 godina života, a u oružanim snagama su bile najmanje godinu dana. Sve ove kategorije moći će aplicirati za borački dodatak ako nemaju stalnih primanja i najmanje su godinu u evidenciji nezaposlenih – reako je za Fenu federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević.

Visinu dodatka određivat će množenje procentualnog iznosa minimalne penzije u FBiH s isplatnim koeficijentom čiju će vrijednost određivati godišnje Federalna vlada imajući na umu broj aplikanata i raspoloživi novac u budžetu.

Za borce koji su u odbrambenim jedinicama proveli od 12 do 24 mjeseca, s koeficijentom će se množiti iznos od 40 posto minimalne penzije, od 24 do 36 mjeseci 50 posto, a za branioce što su u jedinicama bili od 36 do 48 mjeseci, visinu dodatka će odrediti množenje koeficijenta sa šezdesetpostotnim iznosom minimalne penzije u FBiH.

– Za one koji su u borbi proveli više od 48 mjeseci, dodatak će se računati množenjem koeficijenta sa sedamdesetpostotnim iznosom penzije – dodao je Bukvarević.

Osim boračkog dodatka predloženim zakonom o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica propisano je ostvarivanje ukupno 15 prava među kojima su i pravo na zdravstvenu zaštitu, liječenje u inostranstvu, banjsko i klimatsko liječenje, jednokratnu novčanu pomoć za liječenje. Za provođenje tog zakona, ukoliko ga odobre oba doma Parlamenta FBiH, bit će potrebno 14.000.000 KM.

Drugi zakon o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja predložio je šef Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu Ismet Osmanović s ciljem da se sistemski uredi navedena oblast u situaciji kad u Bosni i Hercegovini odnosno Federaciji BiH egzistira ogroman broj boračkih asocijacija na raznim nivoima, prema nekim nezvaničnim procjenama oko 1.600, a prema drugim, čak više od 2.000.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari