Ponedjeljak, 27 Marta, 2023
NaslovnicaMAGAZINOstale vijestiPočinje jedna od najvećih NATO vježbi u historiji, učestvuju i vojnici iz...

Počinje jedna od najvećih NATO vježbi u historiji, učestvuju i vojnici iz Finske i Švedske

Uprkos tome što su bile planirane mnogo prije nego što je Rusija započela invaziju na Ukrajinu, vježbe se odvijaju u trenutku značajno povećane napetosti između NATO-a i Moskve

Danas će se održati velike vježbe NATO-a, najveće u historiji na Baltiku, javlja BBC. Vježbe se provode pod kodnim imenom “Jež”. Vježbe će se održati u Estoniji tokom sljedeće dvije sedmice i učestvovat će 15.000 vojnika iz deset zemalja, uključujući Veliku Britaniju, SAD, Finsku i Švedsku.

Uprkos tome što su bile planirane mnogo prije nego što je Rusija započela invaziju na Ukrajinu, vježbe se odvijaju u trenutku značajno povećane napetosti između NATO-a i Moskve.

U kontekstu ruske invazije vježbe su vrlo simbolične za baltičke države jer im je namjera testirati njihovu sposobnost da odgovore na mogući napad Rusije.

NATO planira još tri vojne vježbe – Defender Europe i Swift Response, u kojima će učestvovati 18.000 vojnika iz 20 zemalja, a odvijat će se u Poljskoj i još osam zemalja. Vježba kodnog naziva Iron Wolf u Litvi uključivat će 3.000 savezničkih vojnika i 100 vozila.

Vježbe poput ovih pokazuju da je NATO jak i spreman zaštititi naše nacije i braniti se od svake prijetnje. Ovo su redovite vježbe, planirane mnogo prije ruske brutalne i neopravdane invazije na Ukrajinu, ali one pomažu da se ukloni svaka mogućnost za pogrešnu procjenu ili nesporazum o našoj odlučnosti da zaštitimo i obranimo svaki pedalj savezničkog teritorija. Vježbe NATO-a su obrambene, transparentne i u skladu s našim međunarodnim obvezama”, rekla je glasnogovornica NATO-a Oana Lungescu.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari