Subota, 18 Maja, 2024

Porast broja oboljelih od COVID-19 na području TK

U Respiratornom centru i Infektivnoj klinici Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla trenutno je 15 pacijenata zaraženih koronavirusom sa srednjom i težom kliničkom slikom što ukazuje na novi val zaraze COVID-19.

Iz tog razloga je intenziviranje procesa vakcinacije postavljeno kao prioritet na današnjem sastanku Koordinacionog tijela Vlade Tuzlanskog kantona za praćenje stanja i mjera koje su poduzete protiv pandemije COVID-19. Tome u prilog ide i činjenica da na područje TK stiže sve veći broj vakcina.

Kao finansijsku podršku domovima zdravlja u procesu masovne, odnosno vakcinacije starijih od 18 godina, Zavod zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona spreman je intervenisati Programom u vrijednosti od milion KM. Kriteriji prema kojima će sredstva biti usmjeravana ka 13 domova zdravlja TK odnosit će se na standarde za higijensko-epidemiološke službe i pokrit će troškove angažovanja zdravstvenih radnika u procesu vakcinacije kao i potrošnog materijala, rečeno je ovom prilikom.

Do sada je na područje TK stiglo ukupno 105.622 doze vakcina od čega je aplicirano više od 84.370 a na raspolaganju domovima zdravlja je još 21.000, navode iza Zavoda za javno zdravstvo TK. U narednim danima, rečeno je na današnjem sastanku, dolazi 13.000 vakcina (804 Pfizer, 5000 Sinopharm, 7200 Astrazeneca).

VIJESTI

Najnovije vijesti