Ponedjeljak, 29 Maja, 2023
NaslovnicaVIJESTIBIH I SVIJETGrađevinski radnici rade u teškim uslovima na vrućinama

Građevinski radnici rade u teškim uslovima na vrućinama

radnici vrucine

Visoke temperature, neadekvatna oprema, ne obustavljanja rada čaka i u najtoplijem djelu dana samo su neki od problema sa kojima se svakodnevno susreću građevinski radnici na radilištima širom Bosne i Hercegovine. Nažalost, nemaju mnogo izbora jer je za veliki broj njih to jedini izvor prihoda i tako obezbjeđuju egzistenciju sebi i svojoj porodici.

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike je, u skladu sa odredbom člana 9. stav 5. Zakona o zaštiti na radu, dalo poslodavcima preporuke da, usljed vremenskih neprilika izazvanih visokim temperaturama na teritoriji Federacije BiH, provedu posebne mjere zaštite kojima će spriječiti nastupanje štetnih posljedica po zdravlje radnika.

Preventivne mjere nalaže i Zakon o zaštiti na radu, a mjere zaštite donosi poslodavac svojim internim aktom.

U skladu sa odredbama člana 23. Zakona o zaštiti na radu (“Sl. novine FBiH”, br. 79/2020) poslodavac je dužan svojim internim aktom o zaštiti na radu utvrditi organizaciju provođenja zaštite na radu, pravila prevencije i zaštite, poslove sa povećanim rizikom, poslove na kojima se provodi mjera skraćivanja radnog vremena, način utvrđivanja zdravstvenog stanja radnika koji rade na poslovima sa povećanim rizikom i drugih radnika, sredstva i opremu lične zaštite koja pripadaju radniku, te prava, obaveze i odgovornosti radnika za zaštitu na radu i drugih radnika u ovoj oblasti, kao i druga pitanja od značaja za sigurnost i zaštitu zdravlja na radu.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari