Nedjelja, 26 Marta, 2023
NaslovnicaVIJESTIBIH I SVIJETPoremećaj carinjenja robe u BiH prijeti ozbiljnim posljedicama

Poremećaj carinjenja robe u BiH prijeti ozbiljnim posljedicama

Od početka februara na bosanskohercegovačkim carinskim terminalima stvorile su se gužve zbog kamiona koji čekaju po nekoliko dana na carinjenje robe. Zakašnjele izmjene i nepotpune odluke domaćih institucija prouzrokovale su problem koji prijeti bh. privredi.

Prvog augusta 2022. godine počela je primjena novog Zakona o carinskoj politici BiH i Odluke o sprovođenju Zakona o carinskoj politici BiH. Nova odluka nije uključivala olakšani postupak po fakturi, ali odobrenja za pojednostavljeni postupak izdata ranije ostala su na snazi još šest mjeseci, odnosno do 31.1.2023. godine.

Dvanaestog januara 2023. godine Vijeće ministara je na 87. vanrednoj sjednici donijelo Odluku o izmjeni i dopuni Odluke o provođenju Zakona o carinskoj politici BiH kojom se određuje da postupak po fakturi ostaje olakšan. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od objavljivanja u Službenog glasniku BiH.

Međutim 31. januara 2023. godine u javnost stiže obavještenje Uprave za indirektno oporezivanje BiH sa naznakom hitno o prestanku važenja ranije dobivenih dozvola za olakšani postupak carinjenja robe po fakturi od 1.02.2023.

Nakon ukidanja olakšanog postupka na carinskim terminalima Bosne i Hercegovine nastao je kolaps. Oko dvije hiljade kamiona čekaju carinjenje robe što su već osjetili prevoznici iz BiH i drugih zemalja. KLIX

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari