Ponedjeljak, 24 Juna, 2024

Potpisan sporazum o dokvalifikaciji za zavarivače

Svečnim potpisivanjem Sporazuma o međusobnoj saradnji u realizaciji Programa dokvalifikacije/prekvalifikacije nezaposlenih osoba za certificirane zavarivače premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović, ministar privrede Osman Puškar i direktor JU Služba za zapošljavanje Senad Muhamedbegović otvorili su put ka sistemskom osposobljavanju nezeposlenih osoba koji se nalaze na evidenciji Službe za zapošljanje.

Riječ je o jednoj u nizu programskih aktivnosti koje organizuje Vlada TK preko Ministarstva za privredu. Vrijednost projekta je 170 000 KM od čega je Vlada TK planirala impelmentirati 50 000 KM.
„Program je fokusiran na nezaposlene osobe koje nemaju potrebna znanja i vještine, posebno kada su u pitanju nove metode i tehnologije rada”, rekao je ovom prilikom premijer Suljkanović napomenuvši da će Vlada TK kroz kreiranje budžeta za 2019. godinu pokušati da načini takve programe koji mogu najbrže osposobiti ljude da dođu do radnog mjesta te da ovim Vlada želi dogovoriti aktuelnim problemima odlaska mladih iz BiH.
TK je poznat kao kanton u kojem je zastupljena značajna metalna industrija a cilj je da se nezaposleni kroz ospodobljavanje, odnosno prekvalifikaciju i dokvalifikaciju brže zaposle kod poznatog poslodavca.
Ministar Puškar je istaknuo da je program usmjeren prije svega na specijalizovane institucije kojima će biti upućen javni poziv.
Bila je to prilika i da se izrazi zahvalnost Službi za zapošljavanje TK i Federalnom zavodu za zapošljavanje što su prepoznali potrebu i ono što je trenutno urgentno u TK i cijeloj Federaciji te kreirali i planirali sredstva u svom budžetu kao potporu rješavanju ovih problema.
Prema riječima direktora Muhamedbegovića programom je predviđena prekvalifikacija za 20 osoba, odnoso dokvalifikacija stručnog znanja. U Službi napominju da je ostalo neangažovanih sredstava za ove svrhe te pozivaju ostale poslodavce da se zajedno sa resornim ministarstvom uključe u stvaranje programa koji će biti konkurentni na tržištu rada TK.

VIJESTI

Najnovije vijesti