Petak, 14 Juna, 2024

Potpuno nova otkrića: Tko je izdao Annu Frank?

Tko je izdao Annu Frank i njezinu obitelj nacistima 1944. godine? Knjiga utemeljena na istrazi bivšeg agenta FBI-ja glavnim sumnjivcem proglašava židovskog javnog bilježnika koji je to navodno učinio kako bi spasio vlastitu obitelj.

Bilježnik Arnold Van den Bergh otkrio je gdje se skrivala obitelj Frank u Amsterdamu, tvrdi umirovljeni detektiv FBI-ja Vince Pankoke, voditelj šestogodišnje istrage o tom nerazjašnjenom slučaju.

Rezultati njegove istrage najvažniji su dio u upravo objavljenoj knjizi “Tko je izdao Annu Frank?” kanadske spisateljice Rosemary Sullivan.

Dokazi protiv Van den Bergha otkriveni su modernim tehnikama te iz anonimnog pisma poslanom ocu Anne Frank nakon Drugog svjetskog rata u kojem se bilježnika okrivljuje da je izdajica.

Muzej Anne Frank objavio je da je “zadivljen” istragom, ali i istaknuo da je potrebna daljnja istraga.

Zaboravljeni slučaj

Tinejdžerica poznata u cijelom svijetu po dnevniku koji je pisala od 1942. do 1944. godine dok se s obitelji skrivala u tajnom stanu u Amsterdamu, uhićena je 1944., a umrla je iduće godine u dobi od 15 godina u koncentracijskom logoru Bergen-Belsenu. Njezini zapisi postali su jedan od simbola holokausta.

Kružile su različite teorije o tome što je dovelo do racije u kojoj je otkriveno skrovište obitelj Frank.

Nizozemski režiser dokumentaraca angažirao je 2016. Vincea Pankokea, umirovljenog istražitelja FBI-ja, da predvodi ekipu istražitelja zaduženu da riješi jednu od najvećih zagonetki Drugog svjetskog rata.

Ime Van den Bergha, koji je umro 1950., do sada je privuklo malo pozornosti. Bilježnik je bio jedan od osnivača Židovskog vijeća, upravnog tijela koje su nacisti prisiljavali da organizira deportacije nizozemskih Židova u logore.

Po istražiteljima, njegova obitelj imala je zbog toga pravo na izuzeće od deportacije.

Nestao s radara

Bilježnik je nestao s radara na kraju rata, koji je preživio kao i ostatak njegove obitelji.

Najuvjerljiviji element u istrazi bila je ozbiljnost s kojom je Otto Frank shvaćao optužbu, prenose nizozemski mediji.

Annin otac, jedini član obitelji koji je preživio holokaust, rekao je 1964. da je nedugo nakon rata primio pismo u kojem je Van den Bergh imenovan kao izdajica njegove i nekoliko drugih židovskih obitelji.

Kopiju pisma koju je Frank dao izraditi istražitelji su pronašli u arhivu jednog policajca.

Dokaz, međutim, nije neoboriv. Ronald Leopold, izvršni direktor Muzeja Anne Frank upozorio je da i dalje postoje pitanja u vezi anonimnog pisma i da je potrebna detaljnija istraga.

Pitanja i sumnje

„Morate biti jako oprezni prije nego što nekoga upišete u povijest kao osobu koja je izdala Anne Frank ako u to niste 100 ili 200 posto sigurni”, naglasio je za AFP.

Drugi stručnjaci još su kritičniji.

“Besmislica i kleveta”, rekao je Bart van der Boom, profesor na Sveučilištu u Leidenu, za televiziju NOS.

“Oni (istražitelji) govore da se on nije skrivao, morao je dakle kupiti svoju sigurnost na neki drugi način. Ali oni zapravo ne znaju gdje je on bio”, rekao je.

Van den Berghova unuka, koja je razgovarala s istražiteljima o povijesti svoje obitelji, obaviještena je o njihovim otkrićima prošli vikend. Aferu nije željela komentirati.

Istražitelji vjeruju da Otto Frank nije želio objaviti svoje sumnje zbog straha da bi spoznaja da je izdajica Židov mogla dodatno potpiriti antisemitizam. Dodaju i kako im nije namjera demonizirati izdajnika, jer su ipak nacisti bili ti koji su ga na to natjerali.

N1

VIJESTI

ZANIMLJIVOSTI