Četvrtak, 25 Jula, 2024

Potrošačka korpa “skočila” za skoro 90 KM, a plata niža za dvije KM

Sindikalna potrošačka korpa, koju izračunava Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine, u novembru je iznosila 2.190,30 KM i za 88,59 KM je skuplja od potrošačke korpe za oktobar.

Istodobno, prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH za septembar 2021. iznosila je 998,00 KM (posljednji podatak koji je objavio Federalni zavodi za statistiku) i za dvije KM je niža od iznosa u prethodnom mjesecu. Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom je 45,56 posto.

Kako je saopsteno iz Saveza samostalnih sindikata BiH, prilikom izrade sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednješkolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

– Samu potrošačku korpu čine sljedeće kategorije:

1. Prehrana – 48 posto

2. Stanovanje i komunalne usluge – 14,2 posto

3. Higijena i održavanje zdravlja – 8,6 posto

4. Obrazovanje i kultura – 6,4 posto

5. Odjeća i obuća – 11 posto

6. Prevoz – 6,3 posto

7. Održavanje domaćinstva – 5,5 posto

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 83 artikla. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja, ubrojani su troškovi za 12 stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki – navedeno je u saopstenju.

VIJESTI

Najnovije vijesti