Subota, 18 Maja, 2024

Predizborna tišina u Srbiji od ponoći do nedelje u 20 sati

Predizborna tišina pred parlamentarne, pokrajinske i lokalne izbore u Srbiji počinje večeras u ponoć i trajat će do zatvaranja biračkih mjesta u nedelju, 21. juna u 20 sati, navodi agencija Beta.

epa08486681 A woman wearing a protective face-mask walks past two billboards featuring messages from the Serbia's President Aleksandar Vucic's Serbian Progressive Party (SNS) and one from the opposition candidate Milan Stamatovic (right) in Belgrade, Serbia, 15 June 2020. The Parliamentary elections are to take place in Serbia on 21 June 2020. EPA-EFE/KOCA SULEJMANOVIC

Za vrijeme predizborne tišine zabranjeni su izborna propaganda, održavanje javnih skupova i objavljivanje procjene izbornih rezultata.

Tokom izborne tišine na biračkom mjestu i na 50 metara od njega zabranjeno je isticanje simbola i propagandnog materijala učesnika u izborima.

Na sam dan glasanja, u nedelju 21. juna od 7 do 20 sati dozvoljeno je objavljivanje izvještaja o tome gdje su kandidati glasali, ali ne i njihovih izjava.

Učestvuje 21 lista

Tokom predizborne tišine dozvoljeno je i emitovanje informacija o odazivu birača i spotova nadležih republičkih organa i nevladinih organizacija kojima se građani upućuju kada i kako mogu glasati, navodi dalje Beta.

Na parlamentarnim izborima u Srbiji ove godine učestvovat će 21 izborna lista stranaka i koalicija koje će se boriti da pređu cenzus od tri posto izašlih birača i osvoje zastupnička mjesta u Skupštini Srbije.

Pravo glasa na izborima 21. juna ima 6.583.665 građana Srbije, a glasat će se na 8.386 biračkih mjesta.

Izvor: Agencije

VIJESTI

Najnovije vijesti