Utorak, 5 Decembra, 2023

Predsjednik OPEC-a očekuje da cijena nafte naredne godine neće padati već rasti

Predsjednik Organizacije zemalja proizvođača nafte (OPEC) Suhail Al Mazroui izrazio je očekivanje da cijena nafte naredne godine više neće padati i da će porasti kada na snagu bude stupio dogovor o smanjenju proizvodnje crnog zlata.Od početka oktobra cijena nafte na svjetskom tržištu pala je za 36 posto i sada je 54 dolara po barelu usljed bojazni od prezasićenosti tržišta i slabe potražnje.

Al Mazroui kaže da je višak na naftnom tržištu manji u odnosu na 2017. godinu i izrazio je očekivanje da će nestati u roku od jednog ili dva mjeseca.

“Na osnovu trenutnih podataka, imamo višak od oko 26 miliona barela nafte. Početkom prošle godine bilo je 340 miliona barela. Mislim da se možemo izboriti sa tim viškom i doći do uravnoteženosti tržišta u narednih mjesec ili dva”, rekao je Al Mazroui na konferenciji za novinare u Kuwait Cityju.

Al Mazroui je istakao da se u proteklih nekoliko mjeseci na tržištu pojavio veći višak nafte od očekivanog, jer sankcije SAD protiv Irana nisu imale predviđeni uticaj na izvoz crnog zlata iz te zemlje.

Irački ministar za naftu Tamer al Gadban istakao je da postoji konsenzus među članicama OPEC-a i zemljama koje nisu dio naftnog kartela da će poštovati novi sporazum za smanjenje proiizvodnje radi stabilizacije tržišta.

On kaže da sporazum važi u narednih šest mjeseci i da će se ministri sastati u aprilu radi procjene uticaja smanjenja proizvodnje.

OPEC je nedavno počeo saradnju sa Rusijom i drugim zemljama koje nisu članice kartela kako bi stekli veću kontrolu nad globalnom proizvodnjom i cijenama nafte. (KLIX)

VIJESTI

Najnovije vijesti