Nedjelja, 21 Jula, 2024

Predstavnički dom PFBiH osudio napade na ustavno-pravni poredak BiH

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine osuđuje napade na ustavno-pravni poredak države Bosne i Hercegovine.

To je navedeno u Rezoluciji koju je ovaj Dom odobrio večeras većinom glasova na prijedlog zastupnika Stranke demokratske akcije. Predlagač je naveo da Rezolucija dolazi nakon odluka Narodne skupštine Republike Srpske koje atakuju na ustavno-pravni poredak time što nalažu prijenos nekih državnih ovlasti na taj bosanskohercegovački entitet.

Za Rezoluciju večeras nije glasao zastupnički klub HDZ-HNS obrazloživši da u njenoj pripremi nisu učestvovale sve parlamentarne stranke, kao i da Rezolucija izlazi iz ustavnih okvira Federacije, odnosno države Bosne i Hercegovine.

Klub HDZ je negodovao i što njegov prijedlog rezolucije nije ni uvršten jutros u dnevni red ove sjednice. Stoga je večeras predlagao zaključke koji također nisu dobili većinu glasova zastupnika, a jednim od tih zaključaka su svi relevantni politički subjekti pozivani na poštivanje presuda kako Ustavnog suda BiH, tako i Evropskog suda za ljudska prava te na nastavak pregovora o izmjenama Izbornog zakona BiH.

Po okončanju ove tačke dnevnog reda Predstavnički dom je odbio prijedlog zastupnice Sanele Prašović Gadžo (SBB) da Federalna vlada ovogodišnji budžetski iznos za vlastitu promociju, kako je kazala navedena zastupnica, preusmjeri za liječenje djece oboljele od karcinoma.

Današnja sjednica Predstavničkog doma, 28. redovna u aktuelnom mandatu, završena je uz čestitke predsjedavajućeg Doma Mirsada Zaimovića rudarima u FBiH povodom obilježavanja njihovog dana te  sportistkinji Lani Pudar za postignute rezultate na upravo završenom svjetskom prvenstvu u plivanju.

Čestitao je i predstojeće božićne i novogodišnje praznike. 

Datum naredne sjednice će biti poznat naknadno, a prema onome što je kazao Zaimović, bit će to poslije Nove godine.

federalna.ba/Fena

VIJESTI

Najnovije vijesti