Subota, 25 Maja, 2024

Preminuo Krunoslav Kićo Slabinac

Umro je Krunoslav Kićo Slabinac (76). Pjevač je preminuo jutros u 6:50 sati u bolničkoj sobi zagrebačkog KBC-a u kojoj je ležao već tri mjeseca.

Kićo je u bolnici početkom avgusta završio zbog koronarne bolesti koja mu je bila zahvatila krvne žile. Unatoč uspješnom zahvatu, tokom kojeg su mu ugrađene tri premosnice, oporavak se zakomplicirao jer mu rana na prsnom košu nije zarastala kako treba.

Slavonski muzičar proteklih mjeseci još je nekoliko puta bio operiran, a premda su se njegovi bližnji nadali da će sve krenuti na bolje, liječnici su ih u više navrata spremali i za ono najgore. Iza Kiće su ostali njegovi neutješni sinovi Pavao (41) i Ivan (39), prijatelji i brojni obožavatelji.

U svoju diskografiju upisao je više od dvadeset i pet studijskih albuma, gotovo pedeset singl ploča i dvanaest kompilacija. Svoj prvi album „Krunoslav Kićo Slabinac“ objavio je 1972. godine za tadašnji Jugoton, a s nekoliko kompilacija „Zlatna kolekcija“ (2006.), „The Platinum Collection“ (2007.), „Najljepše ljubavne pjesme“ (2010.), „50 originalnih pjesama“ (2015.) redovito se nalazio u najvažnijim edicijama Croatia Records kao jedan od najtiražnijih i najpopularnijih pjevača zabavne glazbe. Kićine pjesme, od onih zabavnog karaktera, pa sve do najljepših narodnih i tamburaških skladbi, među kojima su „Kad čujem tambure“, „Hej, bećari“, „Vesela je Šokadija“, „Seoska sam lola“, „Ako zora ne svane“, „Otiš’o je s mirisima jutra“, „Inati se Slavonijo“, „Slavonijo, ja sam tvoje dijete“ i mnoge druge ostat će njegova najveća glazbena ostavština. Njegova kompilacija božićnih pjesama „Christmas with Kićo“ (Svim na zemlji mir, veselje) objavljena prvi put 1983. godine ostat će zapamćena kao najprodavanija božićna kompilacija na ovim prostorima, a njeno reizdanje 2002. godine dosegnulo je platinastu nakladu. Posljednju kompilaciju „Cvijet čežnje – Kićo Dalmaciji“  Croatia Records objavila je 2017. godine, a na njoj se nalaze njegove uspješnice sa Splitskih festivala. Upravo je na splitskoj pozornici ovog ljeta na 60. Festivalu zabavne glazbe posljednji put uživo pjevao na retrospektivnoj večeri. 

Krunoslav Kićo Slabinac, poput mnogih svojih kolega s pedeset i više godina karijere, nije znao za mirovinu i najveća želja mu je bila nastupati dokle god je živ. Želja mu je ispunjena, a mi ćemo zauvijek biti počašćeni što smo imali prilike surađivati s njim. 

VIJESTI

MARKETING

SERVISNE INFORMACIJE