Utorak, 27 Februara, 2024

Prevladavanje savremenih izazova kroz saradnju i efikasna rješenja, u fokusu OSCE-ovog Sajma cyber sigurnosti

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini organizirala je danas, 23. novembra 2023. godine, u Sarajevu Sajam cyber sigurnosti / Informaciono-komunikacijskih tehnologija (IKT) sa primarnim ciljem da informira i pruži priliku za međusobno povezivanje aktera iz Bosne i Hercegovine i regije, uključujući tu javni sektor, poslovnu i akademsku zajednicu, žene i mlade. Ova jedinstvena platforma, stručnjacima i donosiocima odluka daje prostor za razmjenu najboljih primjera iz prakse, uz pružanje podrške intenzivnijoj saradnji u oblasti cyber sigurnosti, s posebnim naglaskom na svrsishodnom učešću žena i mladih.

Bradley Shelton, službenik za vojnopolitička pitanja pri Misiji OSCE-a u BiH istakao je inkluzivni ton ovog događaja, naglašavajući da Misija čvrsto vjeruje u značaj međusobne saradnje širokog spektra učesnika: „Mnogi među nama potpuno su svjesni ogromnih prednosti i mogućnosti koje nudi digitalna tehnologija. Međutim, često nam nedostaje bolje razumijevanje prijetnji po ljudska prava, ličnu i opštu sigurnost, koje mogu proisteći iz lošeg upravljanja digitalnom tehnologijom.“

Tokom događaja naglašena je hitna potreba za zajedničkim zalaganjem za otklanjanje problema u oblasti cyber sigurnosti, kao i potreba za zajedničkim radom više različitih institucija. Sajam je učesnicima pružio priliku za razmatranje prilika za saradnju, razmjenu mišljenja i iskustava i razvoj odnosa koji mogu doprinijeti očuvanju sigurnijeg digitalnog okruženja.

Sajam cyber sigurnosti / IKT-a dio je šire inicijative Misije OSCE-a u BiH i njenog zalaganja za jačanje sposobnosti Bosne i Hercegovine da proaktivno sprječava i efikasno odgovara na sigurnosne prijetnje koje dolaze iz cyber prostora, u skladu sa međunarodnim obavezama koje Bosna i Hercegovina ima kao država članica OSCE-a. Podrška u izradi Strategije sveobuhvatnog okvira cyber sigurnosti za Bosnu i Hercegovinu, kao i podrška u osnivanju Timova za odgovor na računarske incidente (CERT timovi), predstavlja veoma važan dio ove inicijative.

VIJESTI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najnovije vijesti