Ponedjeljak, 25 Septembra, 2023

Prije putovanja obavezno provjeriti validnost isprava

granica_policajka_ilustracija

S obzirom na povećanu frekvenciju putnika i prijevoznih sredstava tokom turističke sezone na graničnim prijelazima Bosne i Hercegovine a u cilju smanjenja vremena zadržavanja i omogućavanja nesmetanog prelaska državne granice, Granična policija BiH apelira da prije namjeravanog putovanja u inostranstvo građani provjere validnost putnih isprava.

“Preporučujemo da provjere rok važenja putnih isprava i da ne koriste putne isprave koje su nadležnom organu prethodno prijavljene kao izgubljene ili ukradene”, saopćeno je iz Granične policije.

Ističu da je Granična policija BiH u periodu od 1.1.2015. do 22.6.2016. privremeno oduzela 361 bh. dokument za koji je prilikom graničnih provjera utvrđeno da nisu validni za prelazak državne granice.

Radi se o dokumentima koji su u raspoloživim bazama podataka IDDEEA, INTERPOL-a i policijskih agencija u BiH oglašeni kao nevažeći/poništeni, izgubljeni/ukradeni ili dokumenti za kojima su raspisane potrage.

Kada je riječ o vrsti dokumenata, oduzeto je 180 pasoša i 179 ličnih karti. U istom periodu otkriveno je 986 dokumenata koje potražuje Interpol.

VIJESTI

Najnovije vijesti