Utorak, 18 Juna, 2024

Prije sedam godina umro legendarni Monteno: Majko, za tebe sam Kemo, a za oca sam Monteno

Prije sedam godina umro je legendarni bh. pjevač i kantautor Kemal Monteno u 67. godini. Izgubio je životnu bitku uslijed komplikacija koje su nastale nakon transplantacije bubrega u zagrebačkoj bolnici “Rebro”.

Rođen je u Sarajevu 1948. godine. Njegov otac bio je italijanski vojnik, koji je za vrijeme Drugog svjetskog rata došao u Sarajevo i zaljubio se u Kemalovu majku, a zbog te ljubavi odlučio je ostati u novoj domovini.

U svom posljednjem intervjuu za “Avaz” Monteno je govorio o tome i kazao nam je šta je rekao svojim roditeljima: “Majko, za tebe sam Kemo, a za oca sam Monteno”.

Tokom karijere duže od 40 godina Monteno je otpjevao brojne pjesme koje su danas evergrini: “Sarajevo, ljubavi moja”, “Dušo moja”, “Jedne noći u decembru”, “Nije htjela”, “Za svoju dušu” i brojne druge.

Sahranjen je u Aleji velikana na gradskom groblju “Bare”, a iza njega su ostali supruga Branka, kćerka, sin, unučad…

Ljubav Montena i Branke bila je od onih neprolaznih. Sve je krenulo još davne 1967. godine na sarajevskom korzu, a svoju ljubav krunisali su brakom 26. juna 1971. godine.

– Branka je moja prva, prava, velika i jedina ljubav. Zavolio sam je još 1967. godine, prije vojske. Ugledao sam je na korzu, rekao joj: “Moja si”, i – kraj. Početak i kraj. Ne znajući kako da joj priđem, zamolio sam je da mi pozajmi nešto sitnog novca ne bi li iznudio novi sastanak da joj vratim novac. Imao sam osamnaest, a ona šesnaest godina – govorio je svojevremeno Monteno o svojoj ljubavi.

VIJESTI

MARKETING

SERVISNE INFORMACIJE