Utorak, 5 Decembra, 2023

Prijem za ”bronzane” karatiste kod premijera TK

Na Evropskom prvenstvu u karateu za kadete, juniore i mlađe seniore, održanom od 8. do 10. februara u danskom Aalborgu, reprezentacija Bosne i Hercegovine je ostvarila zavidne rezultate, među kojima se ističe treće mjesto i bronzana medalja u kategoriji U-21, do 84 kg. T

im povodom premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović i ministrica kulture, sporta i mladih Slavena Vojinović, upriličili su danas prijem za takmičare i ostale članove bosanskohercegovačke reprezentacije.

Kako je istaknuto u reprezentaciji Bosne i Hercegovine je nastupilo pet takmičara sa Tuzlanskog kantona, i to Hamza Čajić, Emina Abdulić, Stefani Krešić, Sandro Krešić i Amar Jahić.

Uz Hamzu Čajića, koji je osvojio europsku bronzu, Stefani krešić je osvojila peto mjesto u kategoriji juniorki +59 kg.

Ovaj uspjeh je rezultat velikog truda i talenta naših takmičara ali i zalaganja i podrške koju pružaju treneri u matičnim klubovima takmičara čiji je rad prepoznat od strane Karate saveza BiH. Tako su naše mlade bosanskohercegovačke karatiste BiH na ovo prvenstvo vodili sportski stručnjaci iz našeg kantona i to Fikret Selman kao vođa puta i šef delegacije, te Una Selman Žilić i Željko Zombra kao selektori ženske i muške juniorske reprezentacije.

”Karate i borilački sportovi u Tuzlanskom kantonu u zadnjih 25 godina po svojoj masovnosti i rezultatima predstavljaju i postavljaju standard vrhunskog sporta u zemlji ali i kao što smo imali priliku danas vidjeti i čuti, zauzimaju zapaženo i respektabilno mjesto i na međunarodnoj sceni. Vlada Tuzlanskog kantona prepoznala je važnost ove grane sporta gdje je samo u prethodnoj godini od ukupnog iznosa 418.400 konvertibilnih maraka, koliko smo putem Javnog poziva dodijelili, za 32 karate i kluba borilačkih sportova smo izdvojili blizu 70.000,00 konvertibilnih maraka”, rekla je ministrica Vojinović, te još jednom našim karatistima kao i reprezentaciji Bosne i Hercegovine čestitala na ovom izuzetnom uspjehu i  ostvarenom rezultatu.

”Ovaj rezultat sa Evropskog prvenstva naših karatista treba doprinijeti dodatnoj popularizaciji sporta i biti podsticaj za  mlade naraštaje širom zemlje da se bave sportom i sportskim aktivnostima”, zaključio je premijer Suljkanović. (RTV SLON)

MC

VIJESTI

Najnovije vijesti