Subota, 20 Aprila, 2024

Pristupanje BiH Eurotransplantu uslov za povećanje broja transplantacija

 

Nakon što je Federalni parlament usvojio izmjene Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja, Nezavisni blok u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine organizirao je tribinu o važnosti potpisivanja donorske kartice.

O toj temi okupljenima su govorili ljekari, a kako je istaknuto usvojeni Zakon treba biti preduslov za povećanje broja transplantacija jer je reforma sistema zdravstvenog osiguranja neophodna.

Iz Nezavisnog bloka naglašavaju da BiH nema Zakon o transplantaciji na državnom nivou, ima entitetske zakone i nema ministarstvo zdravstva na nivou države, kao krovno tijelo.

Donorsku karticu potpisao je predsjednik Nezavisnog bloka i poslanik u Predstavničkom domu PSBiH Senad Šepić, koji je na tribini istaknuo da je pristupanje Eurotransplant mreži jedan je od ključnih uslova za povećanje broja transplantacija.

– Inicirat ćemo rješenja za ovo pitanje u državnom parlamentu jer akt darivanja treba biti smatran herojskim i tako se tretirati od institucija i društva – kazao je Šepić, pozivajući i ostale da potpišu donorsku karticu i tako pomognu svima kojima je takva pomoć potrebna.

U BiH je trenutno oko 3.000 bolesnika na hemodijalizi, od kojih bi najmanje jedna trećina mogla biti podvrgnuta transplantaciji organa, ali u prosjeku se uradi 20-ak transplantacija godišnje, većinom od živih donora.

VIJESTI

Najnovije vijesti