Srijeda, 8 Februara, 2023
NaslovnicaVIJESTIBIH I SVIJETProšla godina rekordna za Aerodrom Sarajevo

Prošla godina rekordna za Aerodrom Sarajevo

Iz Međunarodnog aerodroma Sarajevo naveli su da će prethodna godina ostati upamćena kao godina sjajnih rezultata za najprometniji aerodrom u Bosni i Hercegovini, a da rekordne brojke to i dokazuju.

“U 2022. godini na Međunarodnom aerodromu Sarajevo opsluženo 1.377.348 putnika, što je za čak 20% više u odnosu na referentnu 2019. godinu, te je realizovano 15.451. aviooperacija, odnosno 13% više u odnosu na predpandemijsku 2019. godinu”, naveli su iz Aerodroma Sarajevo.

Ukupno je sa Aerodroma Sarajevo operiralo 28 aviokompanija, su povezale Bosnu i Hercegovinu sa 40 svjetskih i evropskih destinacija.

“Da se sarajevski aerodrom vrtoglavo kreće ka svom novom milionu, ukazivali su i rezultati ACI EUROPE koji je prema statistici za septembar 2022. godine svrstao Aerodrom Sarajevo u ‘Top 5’ aerodroma u grupi 4 (aerodromi do 5 miliona putnika) sa prikazanim povećanjem od čak 36% u odnosu na isti period 2019, ali i činjenica da smo već u oktobru mjesecu oborili rekord po broju putnika iz 2019. godine”, saopćili su iz Aerodroma Sarajevo.

Ističu da se nastavak pozitivnog poslovnja očekuje i u 2023. godini uz uspješno okončanje kapitalnih razvojnih projekata i povećanje postojećih kapaciteta kojima se u bitnoj mjeri unaprijeđuje nivo usluge, na sarajevskom aerodromu su već u toku pripreme za ljetnu sezonu, kao i pregovori sa aviokompanijama koje su iskazale interesovanje za pokretanje novih linija iz glavnog grada BiH.

Ovi rezultati bi bili i bolji, da u decembru nije zabilježen pad prometa za blizu 4,5 posto u odnosu na isti mjesec 2021. godine. Naime, sa sarajevskog aerodroma u decembru ove godine opsluženo je okvirno 67 hiljada putnika,, a u decembru 2021. godine taj broj je bio 70.200 putnika.

Jedan od razloga za ovo je što je kompanija Wizz Air, prvog novembra 2021. godine zatvorila svoju bazu na Aerodromu Sarajevo preusmjerivši se na Aerodrom Tuzla. KLIX

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari