Srijeda, 1 Februara, 2023
NaslovnicaVIJESTIBIH I SVIJETVisoke temperature za ovo doba stvaraju probleme i pčelarima

Visoke temperature za ovo doba stvaraju probleme i pčelarima

Neuobičajeno visoke temperature za ovo doba godine uzrokovale su poljoprivrednicima u Bosni i Hercegovini mnoge probleme. Prinosi će, predviđaju, biti znatno umanjeni, a zbunjene toplim vremenom su i pčele, koje već sad napuštaju košnice.

Svako jutro pčelaru Mirsadu Kuriću iz Bihaća prvi je posao provjera temperature na termometru. Ovih dana idu i do deset stupnjeva, zbog čega pčele, umjesto da miruju, izlaze iz košnica i traže hranu u prirodi koje nema. A to može biti opasno…

Zimski san

“Osnovni problem je taj što se pčela probudila iz svog zimskog sna, izašla je vani, nema što naći, napije se vode, prehladi se i 50 posto pčela se ne vrati. Ono što se u košnici događa, to je da je ova toplota izmamila pčelu vani, razvila je klupko, počela je bacati leglo i ponaša se kao da je april.

To nije problem da se ne očekuju u februaru i martu ekstremno niske temperature. Onda će doći do prehlađenja tog legla”, kaže Mirsad. Pčelari upozoravaju da bi pomor pčela mogao bi biti jedan od scenarija, kao posljedica tople zime. I zato, gotovo svi računaju na gubitke.

Da su neminovni ističu i u Udruženju poljoprivrednika Federacije Bosne i Hercegovine. Nedžad Bićo, predsjednik Udruge poljoprivrednika FBiH, navodi: “Ovo nije dobro nizašto, ni za ljude, ni za poljoprivredu. Pogotovo za ove ozbiljne kulture. Generalno, ishod neće biti dobar jer već ima određenih šteta tako da se teško može popravljati”.

Pčelinje pogače

Jedino što pčelari mogu učiniti jeste postaviti pčelinje pogače na okvire kako bi im hranu približili.

Armin Nuhanović, pčelar, ističe: “Sad u ovom razdoblju ono što mi zovemo nužno zlo je pogača koju bi trebali stavljati, u slučaju da znamo da nismo dovoljno pripremili ili ako imamo bojazan da će nedostajati hrane unutar košnice”. Visoke temperature u siječnju javljale su se i ranijih godina. A klimatske promjene , čini se, postaju svakodnevica, te su pčele i pčelari pred izazovima prilagodbe, javlja BHRT.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari