Srijeda, 1 Februara, 2023
NaslovnicaVIJESTIBIH I SVIJETProšlo ljeto bilo je prevruće - Iduće će biti još gore

Prošlo ljeto bilo je prevruće – Iduće će biti još gore

Povratak klimatskog fenomena poznatog kao El Niño izazvat će novi porast globalnih temperatura iznad uobičajenog prosjeka i dovesti do neviđenih toplinskih valova. Ovo upozorenje znanstvenika prenosi britanski Guardian, koji navodi kako prve prognoze sugeriraju da će se El Niño vratiti tijekom 2023. godine, pogoršavajući ionako ekstremne vremenske uvjete širom svijeta te izazvati zagrijavanje veće od 1.5 stupanja Celzija u odnosu na predindustrijsku razinu.

Najtopliju godinu u zabilježenoj povijesti, 2016., izazvao je upravo El Niño. Riječ je o klimatskom fenomenu koji nastaje prekomjernim zagrijavanjem južnog dijela Tihog oceana dok na sjeveru okeanske vode ostaju hladne. Započinje lokalno, a na kraju ima globalne posljedice za cijeli svijet.

Ovakav poremećaj pojavljuje se ciklički nakon nekoliko godina i traje od osam do deset mjeseci. Pod djelovanjem El Niña značajno se povećava količina padavina u tropskim krajevima, a područja uobičajene umjerene klime učestalo zahvaćaju katastrofalne suše. Nakon “dječaka” El Niña iz 1997., uslijedila su tri slabija poremećaja nazvana “La Niña”, a posljednje tri godine vidjeli smo neobičan niz posljedica ove „djevojčice“. El Niño se javlja tijekom zime na sjevernoj hemisferi i potrebno je nekoliko mjeseci da se osjeti njegov učinak zagrijavanja, što znači da je vjerojatnije da će se 2024., postaviti novi globalni temperaturni rekord.

No, već sad se predviđa da će već ova godina biti toplija od lanjske koju su globalni grafovi rangirali kao petu ili šestu najtopliju godinu u povijesti. N1

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari