Srijeda, 22 Marta, 2023
NaslovnicaVIJESTISREBRENIKPrva osnovna škola Srebrenik: Obilježen Dan krunisanja kralja Tvrtka

Prva osnovna škola Srebrenik: Obilježen Dan krunisanja kralja Tvrtka

Na današnji dan, 26. oktobra 1377. godine krunisan je ban Tvrtko I iz dinastije Kotromanića, čime je uspostavljena nezavisna srednjovjekovna  kraljevina Bosna.

 Od ove godine, a zahvaljujući Pravilniku o obilježavanju značajnijih datuma , ovaj datum obilježava se u svim osnovnim i srednjim školama na području Tuzlanskog kantona.

Simbolično u Srebreniku, kao jednom od najznačajnijih srednjovjekovnih bosanskih gradova i mjestu velike pobjede kralja Tvrtka nad Ugarskom vojskom, danas je u Prvoj osnovnoj školi upriličena centralna manifestacija obilježavanja dana krunisanja i sjećanja na srednjovjekovnu Bosnu za učenike osnovnih škola, uz prisustvo ministra obrazovanja i nauke u Vladi TK Ahmeda Omerovića.

20221026114145 IMG 3877

Poručivši koliko je važno da učenici sistemski, na organiziran način i uz multidisciplinarni pristup obrađuju i sjećaju se srednjovijekovne Bosne, ministar Omerović je istaknuo da je riječ o datumu koji je odredila komisija u čijem su sastavu bili istoričari.

„Kralj Tvrtko I Kotromanić je značajan za razvoj bosnakohercegovačke državnosti generalno, posebno u srednjem vijeku kada je Bosna bila na vrhuncu svoje moći. Mi smo donijeli poseban propis u formi pravilnika kojim smo odredili koji su to značajni datumi koji će se obilježavati u osnovnim i srednjim školama. Definisali smo i na koji način će se obilježavati jer je važno da ovo dođe do svakog učenika, svake učionice a na ovaj način učenici će steći spoznaje i vidjeti koliko je srednjovijekovna Bosna važna i za državnost savremene Bosne i Hercegovine”, rekao je ovom prilikom ministar Omerović izrazivši nadu da će i ostali dijelovi Bosne i Hercegovine preuzeti ovaj način obilježavanja i osnaživanja svijesti o državnosti naše domovine.

20221026110607 IMG 3844 01

Povodom obilježavanja Dana krunisanja kralja Tvrtka I Kotromanića, učenici Prve osnovne škole u Srebreniku pripremili su i jednu zanimljivu tematsku predstavu i kulturno-umjetnički program, a ova manifestacija svakako je jedan lijep način da se i najmlađi upoznaju sa značajem srednjovjekovne Bosne i njenog najvažnijeg vladara za višestoljetni kontinuitet bosanske države i državnosti.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari