Ponedjeljak, 15 Aprila, 2024

Putevi u TK spremni za zimsko održavanje

Kalendarski još nije, ali na putevima u BiH svake godine 15. novembra počinje zimska sezona. Od sutra je na cestama obavezna zimska oprema, no iako snijega još uvijek nema ni na vidiku, Direkcija regionalnih cesta TK već je potpisala ugovore sa izvođačima radova. Ove godine osam firmi sa područja TK bit će zaduženo za održavanje puteva kojima upravlja Direkcija.

“U skladu sa planom i programom za zimsko održavanje 2018/2019. godinu i operativnim planom direkcije regionalnih cesta, potpisani su ugovori sa osam izvođača u vrijednosti od milion 450 hiljada maraka, a održavat će se negdje oko 320 km puteva” – kazao je Agan Delibajrić, direktor Direkcije regionalnih cesta TK.

Posipni materijal, so, mašine ali i radnici. Svi su spremni dočekati zimsku sezonu. Direkcija regionalnih cijena pažljivo je birala svih osam izvođača radova, kako bi ceste Tuzlanskog kantona bile uslovne za vožnju tokom sniježnih zimskih dana. Jedan od osnovnih uslova koje su angažovani za zimsko održavanje puteva morali ispuniti jeste da imaju obezbijeđeno 50% od ukupno potrebne količine soli i posipnog materijala na svojim punktovima.

“Ja moram da kažem da smo mi prije par dana izvršili kontrolu svih naših firmi odnosno izvođača koji održavaju zimsko održavanje kako bismo mogli da konstatujemo spremnost naših izvođača koji će ući u zimsku sezonu 2018/2019. godinu i pošto smo zatekli 70% posipnog materijala i soli za zimsko održavanje, stekli su se svi uslovi da se danas potpišu ugovori sa izvođačima koji održavaju naše regionalne ceste” – istakao je Delibajrić..

Ugovorom je Direkcija obavezala izođače da svakih  pet centimetara snijega moraju očistiti sa puteva, kako bi se saobraćaj odvijao nesmetano, i kako bi uslovi vožnje bili sigurniji u hladnim zimskim danima. Dionice puteva gdje se snijeg duže zadržava spadaju u kategoriju onih koje je teže održavati, stoga će više pažnje biti posvećeno čišćenju planinskh i brdskih prevoja. Iz dosadašnjih iskustava, izvođači radova spremni su i na eventualne elementarne nepogode.

 

VIJESTI

Najnovije vijesti