Srijeda, 22 Marta, 2023
NaslovnicaVIJESTIBIH I SVIJETRAK se pridružio obilježavanju Dana sigurnijeg interneta

RAK se pridružio obilježavanju Dana sigurnijeg interneta

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) i ove godine se pridružila obilježavanju Dana sigurnijeg interneta, pod sloganom “Zajedno za bolji Internet!”.

Dan sigurnijeg interneta je međunarodni dan koji se na inicijativu Evropske komisije obilježava od 2004., pri čemu brojni učesnici iz oblasti obrazovanja, zaštite djece, medijske politike i telekomunikacijskog sektora promovišu sigurno i odgovorno korištenje interneta i digitalnih tehnologija.

Doprinos obilježavanju tog dana Agencija je pružila realizacijom projekta “Zaštita djece na internetu u sistemima korisnika RAK”, koji je realizovan tokom 2022., a obuhvatio je: analizu trenutnog stanja u BiH stanja, izradu edukativnih materijala, ažuriranje web stranice i mobilne aplikacije Medijska i informacijska pismenost, digitalne komunikacije, kao i organizaciju stručno-edukativnih skupova u gradovima BiH na temu sigurnosti djece na internetu.

Projekt je fokusiran na analizu stanja iz oblasti zaštite djece na internetu, definisanja mogućih unaprjeđenja i promocije ove osjetljive teme.

Cilj projekta je probuditi svijest djece, roditelja i svih korisnika interneta o opasnostima koje vrebaju u online svijetu, te kroz analizu, istraživanja i statističke podatke ukazivati na potrebu stalne i preventivne edukacije, kao glavnog koraka u zaštiti djece na internetu i digitalnim platformama.

Televizijskim stanicama u BiH trenutno je stavljen na raspolaganje set od pet novih stručno-edukativnih spotova, namijenjen djeci školskog uzrasta, prilagođen za edukaciju u učionicama i na časovima razredne nastave. Također, u pripremi je i verzija radio-džinglova, koje će Agencija ponuditi za emitovanje i radio-stanicama u BiH. Do sada je pokazano značajno interesovanje emitera za ovaj novi audio-vizuelni sadržaj, koji je besplatan i slobodan za emitovanje.

Agencija će i dalje, u okviru svoje nadležnosti, intenzivno raditi na pokretanju svih raspoloživih mehanizama kako bi se stanje u oblasti zaštite djece na internetu unaprijedilo, podsjećajući na zajedničku odgovornost regulatora, davaoca pristupa Internetu, ali i roditelja u svrhu zaštite djece na Internetu, saopćeno je iz RAK-a.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari