Srijeda, 21 Februara, 2024

Sastanak Operativnog štaba za pitanje migracija u BiH

Operativni štab za pitanje migracija u BiH, kojim je predsjedavao ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, na jučerašnjem sastanku potvrdio je da ostaje pri ranijoj odluci o formiranju prihvatnog centra u Vučjaku kod Bihaća. Stav predstavnika Delegacije EU u BiH da neće finansirati smještaj migranata na ovoj lokaciji, članovi Štaba su ocijenili neutemeljenim i neargumentovanim, pa čak i da u svemu možda postoje skrivene namjere da se migranti što duže zadrže u BiH.

Posebno je kritikovan navod da je lokacija neprihvatljiva jer je blizu granice sa Hrvatskom. Također, predstavnik Unsko-sanskog kantona, policijski komesar Mujo Koričić, istakao je da je izmještanjem migranata iz parkova i privatnog smještaja na Vučjak, situacija u gradu Bihaću mnogo bolja, posebno sa sigurnosnog aspekta. U cilju daljeg rastrećenja pritiska na ovaj kanton, razmotrit će se i mogućnost smještaja migranata u centru „Duje“ u Doboj Istoku. 

Na jučerašnjem sastanku razmatrana su i pitanja o kojima će delegacija BiH razgovarati na sastanku sa predstavnicima Evropske unije sredinom mjeseca u Briselu, a koja se odnose na aktuelnu  migrantsku situaciju u BiH.

M.O.

VIJESTI

Najnovije vijesti