Ponedjeljak, 15 Aprila, 2024

Seizmolog Brlek nakon zemljotresa: Bh. građani nemaju razloga za zabrinutost

Snažan zemljotres s epicentrom kod Zagreba potresao je cijelu regiju te je bio vrlo osjetan u većem dijelu Bosne i Hercegovine. Ipak, seizmolog Ivan Brlek ističe kako bh. građani nemaju razloga za zabrinutost.

Zemljotres se dogodio oko 12:20, bio je vrlo intenzivan i trajao je najmanje pola minute. Brlek ističe da će nakon ovog poprilično jakog zemljotresa doći do još manjih podrhtavanja zemlje, ali se ne očekuju veće materijalne štete na teritoriji Bosne i Hercegovine.

“Za sada u našoj državi nema materijalne štete prouzrokovane potresom. Ne očekujemo ni da će je biti”, kratko je prokomentarisao Brlek.

Vrijedi podsjetiti na izjavu historičara i arhitekte Mufida Garibije koji je istakao da su zgrade u našoj državi veoma otporne te da je potres do 6,5 stepeni prema Richterovoj skali podnošljiv.

“Zemljotres u Hrvatskoj je bio veoma snažan, gotovo kao onaj 1969. u Banjoj Luci. Radi se o jačini 6,4 stepena prema Richteru, kada može doći do veće materijalne štete, ali i ljudskih žrtava. Međutim, mala je vjerovatnoća da će se poslije ovakvog zemljotresa u Hrvatskoj desiti još jači”, zaključio je.

(Klix)

VIJESTI

Najnovije vijesti