Utorak, 5 Decembra, 2023

„Sevdah u Beogradu“ oduševio posjetioce – Puna sala Sava centra još jedna potvrda da je „sevdalinka pjesma najmilija“

Udruženje Muzičkih Umjetnika Tuzla, koje već više od decenije kontinuranim radom i zalaganjem, se trudi da sačuva izvornu pjesmu sevdalinku od zaborava i da joj obezbijedi mjesto na svetskoj UNESCO listi nematerijalne kulturne baštine, u srijedu je uz pomoć prijatelja održalo koncert „Sevdah u Beogradu“.

Puna sala Sava centra potvrdila je interesovanje koje je vladalo za ovaj koncert u glavnom gradu Srbije. Izvođači praćeni Festivalskim orkestrom pod vođstvom prof. Dejana Milkunića su dočekivani i ispraćani sa scene iskrenim ovacijama.

Koncert je pjesmom otvorila predsjednica Udruženja, Ramiza Milkunić, a onda su uslijedile mlade snage, pa provjereni interpretatori i tako više od dva sata istinskih znalaca sevdalinke, prezentovalo je ono sve što je lijepo u ovoj pjesmi. Na sceni su se publici predstavili: Vesna Zmijanac, Halid Muslimović, Neda Ukraden, Merima Njegomir, Saša Kapor, Nikolina Kovač, Ramiza Milkunić,  Ringo Hamidović, Esad Merulić, Jasmin Hasić, Dragan Račić, Hamza Šantić, Sandra Ponjević, Mujo Šantić, Edvin Kujović i Haris Sefer. Vokalna podrška izvođačima bile su djevojke iz hora „Iskre“ iz Tuzle, kao i članovi KUD-ova „Stevan Štrbac“ iz Vrčina i „Gdofa“ iz Tuzle, a kroz cijeli program posjetioce zanimljivim pričana o historijatu sevdalinke su vodili Dragana Katić i Dino Kalesić.

Kompletan koncert snimala je država televizija Srbije – RTS, u čijem programu će uskoro biti i premijerno emitovan.

Nakon ovakvog sjajnog prijema u Beogradu, članovi Udruženja su obećali i nastavak druženja sa pjesmom sevdalinkom širom našeg regiona. Podsjećamo da u drugoj polovini mjeseca juna nas očekuje i 11. Festival sevdalinkeSevdalinko u srcu te nosim“ koji ove godine traje tri dana i koji će se po prvi put održati na otvorenom, na centralnom gradskom trgu.

M.O.

VIJESTI

Najnovije vijesti