Utorak, 5 Decembra, 2023

Predstavom „Mali maslačak“ večeras će biti zatvoren Drugi festival umjetnosti za djecu, Živinice 2019.

Nakon pet dana radionica iz oblasti umjetnosti, predstava iz cijele BiH, te druženja sa piscima za djecu, večeras će biti zatvoren Drugi festival umjetnosti za djecu.

Festival će zatvoriti Baletna predstava „ Mali maslačak“ Centra za kulturu i mlade Sarajevu, čiji je cilj približiti djeci baletsku umjetnost, koja spada među najzahtjevnije i najsloženije umjetnosti. Projekat je namijenjen djeci predškolskog uzrasta od 3-5 godina i učenicima osnovnih škola od I do IV razreda.

Predstava razvija estetske kulture mladih kroz aktivnosti koje nisu ostvarive u okviru redovnog nastavnog procesa.

Likovi koji se pojavljuju u predstavi su maslačak, cvrčak, leptir, ruže, pauk, bubamare, pčelice, vjetar, mravi, svici, cvijeće…

Koreografiju i režiju ovog projekta potpisuje  umjetnički rukovodilac Brižita Karabašić. Asistent koreografije je Dajana Zilić. Scenografiju i kostimografiju uradila je  Narda Nikšić. U predstavi učestvuju djeca polaznici baletskog odsjeka JU CKM, uzrasta od šest do jedanaest godina. Tehničku realizaciju projekta potpisuje Džemal Karkelja.

Festival umjetnosti za djecu je koncipiran tako da jedna cijela sedmica bude isključivo posvećena djeci, koja će se kroz umjetničke sadržaje (predstave, promocije, radionice) socijalizirati, zatim steći nova prijateljstva, učiti o suštinskim vrijednostima življenja, a što je osnovni cilj Festivala.

DK

VIJESTI

Najnovije vijesti