Ponedjeljak, 24 Juna, 2024

Sindikati: Hitno deblokirati račune ili će 46 ljekara u Konjicu dati otkaze

Predstavnici Sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH danas su na pres-konferenciji u Konjicu prozvali odgovorne za stanje u kojem se nalaze njihove kolege uposleni u Općoj bolnici Konjic i Domu zdravlja, a koji zbog blokiranih računa i duga od skoro 23 miliona KM prema Poreznoj upravi  čekaju na isplate četiri plaće.

– Njima se uskraćuje osnovno pravo, a to je pravo na zarađene plaće. Sindikat doktora ima rješenje za svoje članove, njih 46, a to znači odlazak iz općine Konjic i kolaps zdravstva u Konjicu. Zato zahtijevamo da Porezna uprava deblokira račune ove dvije zdravstvene ustanove, kako bi im se isplatile plaće i ostala primanja. Tražimo da Vlada HNK skupa sa Zavodom zdravstvenog osiguranja  uvaži činjenicu da mjesečne tranše prema ovim ustanovama nisu dostatne za pružanje usluga osiguranicima, a od Vlade FBiH u budžetu za narednu godinu uvrsti pomoć za bolnicu. Od Općine Konjic i Vlade HNK očekujemo pojačanu kontrolu menadžmenta. Odgovornost je na izabranim zvaničnicima u HNK – rekao je dr. Admir Suljić, zamjenik predsjednika Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH.

S pres-konferencije je poručeno da su zahtjevi ljekara i drugog osoblja jasni i jednostavni, podhitno deblokirati račune i isplatiti plaće.

Ukoliko se ne usvoje njihovi zahtjevi, naglasili su predstavnici Sindikata, njihovi članovi će dati otkaz.

– Ako se to desi, u Konjicu će biti devastiran zdravstveni sektor – dodao je Suljić, podsjetivši na to da je slična situacija bila u Goraždu, kada su ljekari dali otkaz i kada je, praktično, nakon toga, za jedan sat, sve dogovoreno.

VIJESTI

Najnovije vijesti