Petak, 19 Aprila, 2024

Skaču cijene jaja i piletine u BiH

Cijena piletine i jaja u BiH u narednom periodu će porasti jer je, kako kažu peradari, na svjetskom tržištu došlo do rekordno visoke cijene hrane za živinu pa samim tim da bi opstali na tržištu moraju podići cijenu svojih proizvoda.

Predrag Miličić, predsjednik Zajednice živinara RS, koji je ujedno i direktor preduzeća “Agreks” iz Donjeg Žabara, kazao je za “Nezavisne” da se živinari suočavaju s ozbiljnim izazovom i problemom jer su na svjetskim berzama enormno porasle cijene kukuruza i sojine sačme. Kako kaže, bilježe se rekordno visoke cijene u zadnjih 20 godina.

– Sve to nam je jako poskupjelo proizvodnju, pokvarilo naše proizvodne kalkulacije i sigurno je da će doći do poskupljenja naših proizvoda – rekao je Miličić, ističući da ne mogu godinu dana raditi i proizvoditi minus.

– Ne može se meso prodavati 30 posto ispod cijene koštanja – kaže on.

I Maid Jabandžić, direktor Mesne industrije “Madi” iz Tešnja, kazao je da je cijena hrane za živinu skočila 35 posto, te potvrdio da muku muče sa višim cijenama. Ali, kako ističe, najveći problem je što ne znaju kada će se ta poskupljenja zaustaviti.

– Imamo ogromne troškove i dažbine i sasvim je logično da će morati da dođe do poskupljenja piletine i jaja – kazao je Jabandžić.

VIJESTI

Najnovije vijesti