Utorak, 5 Decembra, 2023

Stanje na području FBiH se postepeno normalizuje

Situacija na području Federacije BiH se postepeno normalizuje kada su u pitanju poplave i kišne padavine koje su u proteklom periodu zadesile veći broj gradova.

Glasnogovornica Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Majda Kovač je jutros kazala da je također naglo topljenje snijega dodatno otežalo situaciju, kao i aktiviranje klizišta na pojedinim lokalitetima.

Po njenim riječima, najteža situacija je na području grada Zenice u naselju Tetovo i općini Busovača, zatim općinama Kiseljak, Kakanj, Maglaj, Travnik i grad Sarajevo, gdje je poplavljen veći broj stambenih objekata i prekinute putne komunikacije.

Na terenu se nalaze uposlenici FUCZ koji danonoćno, s terenskim vozilima i pumpama za ispumpavanje vode, pomažu stanovništvu u saniranju nastalih šteta uzrokovanih poplavama te vrše sabdijevanje stanovništva pitkom i tehničkom vodom.

 FUCZ uputila je molbu, odnosno zahtjev Vladi Kantona Sarajevo da se pomogne s cisternama vode i izađe u susret općini Busovača, iz drugog kantona, jer imaju problem u snabdijevanju pitkom vodom. Kantonalna vlada je veoma brzo donijela odluku da se pomogne i danas je upućena pomoć s cisternama javnih komunalnih preduzeća KS i vatrogasaca, koji će kolegama iz FUCZ pomagati u distribuciji pitke vode ali i tehničke vode, kako bi se saprao mulj i nakupine prouzrokovane polavama – kazala je Kovač.

Napomenula je da je FUCZ obezbijedila i 15 isušivača vlage za isušivanje prostorija u kućama koje su pogođene poplavom, kako bi se što brže sanirale štete i ljudi vratili normalnom životu.

Kaže da, što se tiče klizišta, u Srednjobosanskom kantonu, u Gornjem Vakufu klizište je pod kontrolom na lokalitetu Borova ravan, ali je novo klizište aktivirano na lokalitetu Duratbegović dolac, koje je manje površine.

– U Tuzlanskom kantonu, u Gradačacu, u naselju Jasenica, zaseok Tupari jedan objekat je ugrožen klizištem. U Sarajevskom kantonu, u Hadžićima, u naselju Korča aktivirano je staro klizište površine oko 500 metara kvadratnih – kazala je Kovač.

Po njenim riječima, iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda prognoza je da neće biti novih obilnih padavina u narednom periodu tako da je za očekivati postepenu normalizaciju stanja na terenu i da ne bi trebalo doći do izlijevanja rijeka iz svojih korita.

Izvor: (RTV Slon/Fena)

MC

VIJESTI

Najnovije vijesti