Subota, 25 Maja, 2024

Strpljenje, zahvalnost, vrijeme: Lekcije kojima nas je 2020. godina naučila na teži način

Decembar je period kada privodimo godišnje utiske kraju, razmišljamo o protekloj godini i pravimo planove za sljedeću. Svake godine uglavnom se govori o novogodišnjim odlukama, ali se rijetko priča o onome čemu nas je godina koju privodimo kraju naučila. Činjenica je da je 2020. godina bila posebno teška, a možda je i najteže to što znamo da se problemi sa kojima smo se susreli prelivaju i na 2021. godinu. Tekuća godina proglašena je od strane časopisa Time za najgoru godinu, ali ipak postoje i dobre stvari koje nam je donijela kao čovječanstvu. Naučila nas je strpljenju Ljudski rod je sve razmaženiji u čekanju da se ono što je zamislio realizuje. Sve nam je teže da se strpimo, a sve više vjerujemo da ono što želimo treba da se desi odmah. Ova godina nam je pokazala da nismo u pravu i da je strpljenje velika vrlina.

Dobili smo priliku da provodimo više vremena kod kuće Svima je teško pao policijski sat, svi su bili željni kafe sa prijateljima, a i sada kada se suzdržavamo od svakodnevnih, uobičajenih aktivnosti, mnogo toga nam nedostaje. Ipak, 2020. nam je omogućila da više vremena provedemo sa onima koje najviše volimo, dodatno im se posvetimo, zbližimo se i povežemo. Naučili smo da je ono najvažnije što smo smatrali običnim Sve češće možemo da čujemo ljude kako izgovaraju ,,nismo ni znali koliko smo sretni prošle godine u ovo doba“. I da, zaista, sama mogućnost da možemo da gledamo lica bez maski, sada nam djeluje kao velika sreća. Tu su i putovanja, kafe posle posla, izlasci – jednostavno život bez bojazni i konstantne dezinfekcije.

Naučili smo da se sve može promijeniti preko noći I ovo je veoma značajna lekcija. Kao ljudski rod, skloni smo ušuškavanju i ne mislimo često da okolnosti mogu da se promjene, niti se za njih pripremamo. Ova godina je mnoge naučila navici da štede, umjesto da se rasipaju i da misle o budućnosti i nepredviđenim situacijama. Naučila nas je zahvalnosti U trenucima kada nismo mogli da vidimo one koje najviše volimo, kada smo brinuli za njih, njihovo i sopstveno zdravlje, bili smo pravi sretnici jer su nam dostupne digitalne tehnologije i beskrajni video pozivi. Sve ono što smo do tada uzimali zdravo za gotovo.

(ddl.rs)

VIJESTI

MARKETING

SERVISNE INFORMACIJE