Ponedjeljak, 5 Juna, 2023
NaslovnicaVIJESTIBIH I SVIJETStupio na snagu novi Zakon o stečajnom postupku Federacije BiH

Stupio na snagu novi Zakon o stečajnom postupku Federacije BiH

Mato Jozic za web

Federalni ministar pravde Mato Jozić potvrdio je da je u Federaciji BiH stupio na snagu Zakon o izmjenama Zakona o stečajnom postupku, koji nalaže da radnicima firmi u stečaju treba omogućiti isplatu svih neizmirenih plaća, a ne samo osam minimalnih kako je propisivao dosadašnji zakon.

– Izmjene propisuju da se u viši isplatni red svrstavaju sva potraživanja radnika i prijašnjih dužnikovih radnika nastala do dana otvaranja stečajnoga postupka iz radnog odnosa u ukupnom bruto iznosu, otpremnine do iznosa propisanoga zakonom odnosno kolektivnim ugovorom i potraživanja po osnovu naknade štete pretrpljene zbog ozljede na radu ili profesionalne bolesti. Na taj način potraživanja radnika nisu ograničena niti visinom niti temporalno – rekao je Jozić.

Osim navedenog zakonske izmjene su, kako kaže, izvršene zbog kontinuiteta u odvijanju stečajnih postupaka u Federaciji BiH i sprečavanja njihovog zastoja zbog neizmirenja obaveza i troškova iz stečajne mase.

– Sada se  iz stečajne mase najprije namiruju nužni troškovi stečajnog postupka i nužne obaveze stečajne mase, bez kojih se ne može voditi stečajni postupak, a o čemu odlučuje stečajni sudija, te se troškovi postupka i obaveze stečajne mase, koji nisu nužni za vođenje postupka namiruju nakon izmirenja povjerilaca višeg isplatnog reda – kazao je Jozić.

Izmjene su izvršene zbog provođenje presude Ustavnog suda FBiH, koji je  utvrdio da je odredbom člana 33.  Zakona o stečaju favorizirana jedna strana u radnopravnom odnosu – poslodavac, koji se oslobađa od odgovornosti u fazi stečajnog postupka.

Na osnovu toga mogao je da izbjegne svoje obaveze i odgovornosti u pogledu isplate značajnog dijela potraživanja iz radno-pravnog odnosa.

U presudi Ustavnog suda, od 23. marta 2016. godine, stoji da potraživanja iz radnog odnosa, a što proizilazi iz prakse Evropskog suda, čine dio imovine osoba koje su u radnom odnosu, uključujući i uposlenike i stečajnog dužnika. Dakle, potraživanja iz radnog odnosa su imperativ koji mora biti poštovan bez izuzetka.

Zakon o izmjenama Zakona o stečajnom postupku objavljen je 4. jula u Službenim novinama Federacije BiH, te je stupio na snagu narednog dana od dana objave.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari