Ponedjeljak, 15 Jula, 2024

Sud u Beogradu osudio Iliju Jurišića na 12 godina robije!

Ilija-Jurisic

Odeljenje za ratne zločine osudilo je na 12 godina zatvora ratnog starješinu policije BiH Iliju Jurišića zbog napada na kolonu vojnika JNA u Tuzli 1992. godine.To će Jurišiću biti druga prvostepena presuda pošto mu je prvu, kojom je bio osuđen na 12 godina zatvora, ukinuo Apelacijski sud i naložio da se suđenje ponovi pred potpuno novim sudskim vijećem, javlja Radio Slobodna Evropa.

Tužilaštvo za ratne zločine predložilo je sudu u završnoj riječi da Jurišića osudi na 15 godina zatvora, dok je njegova odbrana tražila oslobađanje od optužbi.

Jurišiću je prvu presudu kojom je bio osuđen na 12 godina zatvora zbog krivičnog djela nedozvoljena sredstva borbe, odnosno napada na kolonu JNA 1992. godine, ukinuo Apelacijski sud u Beogradu 11. oktobra 2010. i istog dana mu je ukinuo i pritvor u kojem je proveo dvije i po godine.

Njemu se ponovo sudilo zbog optužbe da je kao dežurni operativnog štaba stanice bezbjednosti Tuzla naredio napad na kolonu vojnika JNA koja se povlačila iz kasarne Husinska buna, 15. maja 1992. godine.

VIJESTI

Najnovije vijesti